Rețete de post



Rețete de post
Rețete de post

Tort de cafea

Ingredientele:
Blat:
200 g făină,
200 g margarină,
200 g zahăr,
100 g nucă măcinată,
1 pachețel cu zahăr vanilat.
Crema:
100 g margarină,
2 linguri esență de cafea,
150 g zahăr
Glazura din șerbet de cafea:
400 g zahăr,
puțină zeamă de lămâie,
1 pahar apă,
1/3 pahar de cafea concentrată
Se poate glasa și cu un gem acrișor
Mod de preparare:
Margarina se freacă foarte bine cu zahărul.
Se adaugă zahărul vanilat, nucile și, treptat, făina.
Se face un aluat, care se împarte în trei părți. Din fiecare parte se întinde foaie și se pun pe rând în formă de tort.
Se bagă în cuptorul încălzit la foc potrivit. Între foile coapte, se pune un strat de cremă de cafea, obținută din frecarea margarinei cu zahăr și adăugarea treptată de esență de cafea. Tortul se glasează cu glazură de șerbet de cafea sau cu un gem acrișor.
Prăjitură cu gem
Ingrediente:
Aluat:
250 g făină,
25 g drojdie de bere
7 linguri de zahăr
5 linguri ulei,
50 ml apă caldă
¼ linguriță bicarbonat
1 linguriță zeamă de lămâie sau oțet
un praf de sare, 1 lingură coajă rasă de lămâie
Umplutura: 1 borcan gem sau marmeladă, 4 linguri nuci pisate
Mod de preparare:
Drojdia de bere se pune la dospit în puțină apă caldă, cu 1 lingură zahăr.
În făina cernută se înglobează zahărul, bicarbonatul stins cu zeama de lămâie sau oțet, drojdia, sarea, uleiul și coaja rasă de lămâie. Se frământă aluatul și se lasă să se odihnească 1 h . Se fac două foi, care se ung pe rând cu gem, apoi se presară nucă. Se rulează fiecare foaie și ambele rulade și se așează în tavă. Se taie în felii groase și se coc la foc potrivit.
(sursa: www.reteta-post.ro)