Rețete de post



Supă de fructe în stil vechi
50 gr caise uscate
50 gr prune uscate
1, 5 l apă
1 baton de scorțișoară
2 felii de lămâie
1 ceșcuță îndulcitor pulbere( fructoza) opțional
2 linguri stafide
1 lingură afine
1 măr mare, curățat de coajă și sâmburi și tăiat în felii
1. Caisele și prunele uscate se pun într-un vas și se acoperă cu 1,5 l de apă rece, timp de 30 minute. Fructele uscate vor absorbi apa și se vor mări.
2. Într-un vas mai mare, se pun fructele, batonul de scorțișoară, feliile de lămâie și zahărul, se aduce la punctul de fierbere, amestecând din când în când cu o lingură de lemn. Apoi, se micșorează focul și se lasă timp de 10 minute pe foc. Se adaugă stafidele, afinele și feliile de măr, lăsându-le pe foc încă 5-6 minute sau până când mărul se înmoaie. Se încearcă cu vârful unui cuțit.
3. Conținutul vasului se toarnă într-o supiera mare și se lasă să se răcească, până ajunge la temperatura camerei. Se scoate batonul de scorțișoară, se acoperă cu folie de plastic și se pune la frigider.
Mod de servire:
Supa de fructe se servește rece, în orice anotimp, în boluri de supă sau de compot.
Conopidă la cuptor
Ingrediente:
-1 conopidă
-6 cartofi
-ulei
-3 linguri pesmet
-sare, piper
-pătrunjel, mărar verde
Conopida se desface în buchete și se pune la fiert în apă cu sare, timp de 15 minute.
Cartofii se fierb în coajă, se curăță și se taie felii.
Se unge tava cu ulei și se pun cartofii și conopida în straturi, având grijă ca ultimul strat să fie de conopidă, iar intre straturi să punem sare și piper. Deasupra se pune pesmetul și verdeața tocată și se dă la cuptor pentru 15 minute. Se servește atât caldă, cât și rece cu salată.
(www.irinareisler.ro )