Halva de griș
Ingrediente:
– 750 ml. apă (3 pahare cu apă)
– 400 g. zahăr (2 pahare umplute pe trei sferturi)
– 250 g. griș (1 pahar plin)
– 160-180 g. nuci sau migdale (1 pahar cu vârf)
– 200 g. margarină sau ulei (1 pahar)
– 10 ml. esență de migdale (2 linguri)
– scorțișoară
Mod de preparare:
Se pun zahărul și apa la fiert, la foc mic, și se amestecă din când în când. Se lasă până capătă consistența de sirop (timp de cca. 20 de minute). Se înfierbântă margarina într-o tigaie și când s-a topit se adaugă grișul, puțin câte puțin, amestecând cu o lingură de lemn. După ce s-au omogenizat, se adaugă siropul fierbinte. Nu tot deodată, ci treptat. Se adaugă apoi nuca măcinată (sau tocată cu cuțitul, dacă vreți ca halvaua să fie mai crocantă) și esența de migdale. Se amestecă până se observă că halvaua se desprinde de pe pereții tigăii. Se ia de pe foc, se acoperă cu un prosop și se lasă să se umfle grișul. Se scot cu o lingură porții mici pe farfurie (eu am folosit “cupa” de înghețată pentru asta). Se lasă să se răcească și se presară cu scorțișoară.
Varză dulce la cuptor
Ingrediente:
– 1 varză dulce potrivită (cca. 1 kg.)
– 1 lingură (rasă) sare grunjoasă
– 4-5 linguri ulei
– 2 cepe uscate sau 3 cepe verzi
– 2-3 căței usturoi
– 1 ardei gras
– 6-8 boabe de piper
– 1 linguriță zahăr (opțional)
– 4 roșii potrivite sau bulion
– 1 linguriță boia dulce
– o legătură mărar proaspăt
– 1 foaie de dafin sau cimbru
Mod de preparare:
Se taie varza fideluță (după ce s-a scos cotorul), se sărează și se frământă bine cu mâinile până se înmoaie. Nu ca la cozonac, ci mai degrabă în joacă și nu mai mult de 1 minut.
Ceapa se toacă mărunt (dacă folosiți ceapa verde, tăiați-o în inele subțiri). Se stoarce varza și se amestecă cu ceapă.
Se toarnă apoi amestecul într-o tavă încăpătoare, împreună cu usturoiul trecut prin presă, ardeiul tăiat în 4 sau 8 bucăți (se va “topi” într-un final, deci nu prea are importanță cum îl tăiați) și roșiile tăiate rondele sau cubulețe, cum doriți…
Se adaugă 1 linguriță de zahăr (puteți omite zahărul) și piper (nu neapărat boabe), precum și o rămurică de cimbru uscat sau o foaie de dafin, care merge de minune cu varza acră, dar și cu varză dulce s-a împrietenit ușor (ei, îmi place mie dafinul tare, de-aia l-am pus). Se pune un pic de apă (jumătate de cană), un pic de boia și mărarul tocat și se amestecă totul foarte bine.
Se dă la cuptor timp de aproximativ o oră sau până când se înmoaie varza și în bucătărie miroase înnebunitor.
Dacă e nevoie, adăugați o jumătate de ceșcuță cu apă (dacă vedeți că scade prea mult). Desigur, până ajungeți să savurați bunătatea, trebuie să mai scoateți tava din cuptor și să amestecați sârguincios.
(sursa: www.laurasava.ro)