Prăjitura cu gem
Ingrediente:
Aluat:
250 g făină,
25 g drojdie de bere
7 linguri de zahăr
5 linguri ulei,
50 ml apă caldă
¼ linguriță bicarbonat
1 linguriță zeamă de lămâie sau oțet
un praf de sare
1 lingură coajă rasă de lămâie
Umplutură: 1 borcan gem sau marmeladă, 4 linguri nuci pisate
Mod de preparare:
Drojdia de bere se pune la dospit în puțină apă caldă, cu 1 lingură zahăr. În făina cernută se înglobează zahărul, bicarbonatul stins cu zeamă de lămâie sau oțet, drojdia, sarea, uleiul și coaja rasă de lămâie. Se frământă aluatul și se lasă să se odihnească 1 h . Se fac două foi, care se ung pe rând cu gem, apoi se presară nuca. Se rulează fiecare foaie și ambele rulade și se așează în tavă. Se taie în felii groase și se coc la foc potrivit.
Cartofi cu ciuperci
Ingrediente:
500 g cartofi
250 g ciuperci
Sare, mărar, pătrunjel, o ceapă mică
1 vârf de cuțit nucșoară
jumătate de lingură de făină
puțina zeamă de lămâie, ulei
Mod de preparare:
Ciupercile se spală și se toacă mărunt.
Se călesc în ulei, într-o tigaie cu capac.
Se adaugă ceapă tocată.
Se presară făina, se adaugă sare, se stoarce puțină lămâie și se adaugă verdeața tocată și nucșoara.
Cartofii se curăță de coajă și dacă sunt mari se taie în 2 sau în 4.
La cartofii mici, se taie un căpăcel. Se scobesc și se umplu cu ciupercile preparate. Se așează într-o cratiță cu ulei, se adaugă puțină apă și se fierb înăbușit până se înmoaie.
(sursa: www.retete-post.ro)