Aluat de post pentru tarte
Ingrediente:
- 250 g făină
- 100 g margarină
- 100 g zahăr pudră
- 1/2 linguriță bicarbonat
- 200 ml. apă
- sare
Mod de preparare:
Margarina se pune în bucățele mici, într-un bol, se adaugă apa călduță, un vârf de cuțit sare, bicarbonatul stins, zahărul și făina. Se amestecă ușor cu o spatula până se omogenizează, apoi se frământă cu mâna, 5 minute în continuu. Vasul se acoperă cu un prosop și se lasă la o oră, la temperatura camerei. Se întinde o foaie pe masa de lucru, presărată cu făină să nu se prindă, se așează în tava unsă de tartă.
Covrigei simpli
Ingrediente:
- 200 g zahăr pudră
- 400 g margarină
- 600 g făină
- 1 plic vanilie
- 1 linguriță coajă de lămâie
Mod de preparare:
Se amestecă toate ingredientele, se frământă bine și se modelează covrigei în forme diferite. Se coc la foc potrivit.
Cornulețe de post cu rahat
Ingrediente:
- 500 g făină
- 200 g margarină
- 100 g zahăr
- 150 g miez nucă măcinat
- 1 vârf de cuțit sare
- coajă de la o lămâie
- 1 vârf de cuțit bicarbonat
- 200 g rahat
Mod de preparare:
Se amestecă într-un castron margarina, zahărul, coaja de lămâie, miezul de nucă, făină, bicarbonatul stins cu o lingură zeamă lămâie, se frământă bine. Se întinde o foaie de 3-4 cm grosime și se taie în pătrățele de 6 cm. În mijlocul pătrățelului se pune o bucată de rahat, se rulează. Se așează cornulețele pe o tavă, cu hârtie de copt. Tava se dă la cuptor, la foc potrivit. Când se scot se tăvălesc prin zahăr pudră.
(www.gastropedia.ro)