Plăcintă cu varză murată
Ingrediente: foi de plăcintă, o varză murată mare, un pahar de ulei, cimbru, piper.
Mod de preparare: Varza se spală în apă călduță de 2-3 ori, se taie fideluță și se stoarce bine. Se călește în ulei încins, se adaugă cimbru și se potrivește de piper. Această umplutură se întinde pe foaia de plăcintă, după care se rulează. Rulourile se ung cu puțin ulei, se pun în cuptor la foc potrivit, într-o tavă unsă în prealabil cu margarină.
Pastă de pește
Ingrediente: 100 g margarină; 2 conserve de pește în ulei; o ceapă tocată mărunt; zeama de la o lămâie; sare, piper.
Mod de preparare: Conservele de pește trebuie să fie în ulei și nu de pește în suc propriu pentru că atunci pasta va fi prea seacă și nu se va lega. După ce am desfăcut conservele, vom scoate peștele de o parte și-i vom îndepărta șira spinării, capul sau eventualele intestine. Uleiul din conserve se va păstra. Cu o furculiță vom pasa tot peștele și-l vom amesteca cu margarina (care a stat la temperatura camerei pentru a putea fi amestecată ușor) și vom potrivi după gust cu zeama de lămâie, sare și piper. Dacă vom constata că avem o pastă, nu destul de uleioasă, vom mai turna din uleiul păstrat de la conservele de pește.
Gogoși de post
Ingrediente: 400 gr făină, zahăr, miere, scorțișoară, 20 gr. drojdie, ulei.
Mod de preparare: Drojdia se dizolvă într-o linguriță de zahăr și o ceașcă de apă caldă, se adaugă făina, se amestecă bine și se lasă la crescut. După ce a crescut, cu o lingură se ia din aluat și se prăjesc gogoșile în ulei încins. Când sunt aurite, se scot cu spumiera și se tăvălesc prin miere și scorțișoară.
Clătite de post
Ingrediente: 500 ml apă minerală, făină, ulei, sare, 6 mere, 150 gr zahăr, scorțișoară.
Mod de preparare: Se curăță merele, se rad, se scurg de zeamă și apoi se amestecă cu zahărul și scorțișoara. Apa minerală se amestecă cu făina foarte bine, până se obține o compoziție de consistența smântânii. Se adaugă un praf de sare și o lingură de ulei. Din această compoziție se fac clătite într-o tigaie unsă cu ulei încins. Clătitele se prăjesc pe o parte, apoi se întorc și se umplu cu merele. Se împachetează în două și se prăjesc și pe cealaltă parte.
(www.bunatati.ro)