Ciorbă de perișoare cu nuci
Ingrediente:
- 3-4 cepe
- 2 morcovi
- 1 rădăcină de pătrunjel
- 1 țelină
- 2 cartofi
- 1 ardei
- 200 ml suc de roșii
- 1 legătură leuștean
- 1 legătură mărar
- 100 g orez
- 1 cană nuci măcinate
- 1 linguriță griș
- făină
- sare
- ulei
- cimbru
- boia de ardei dulce
- borș sau zeamă de lămâie
Mod de preparare:
Legumele (două cepe, morcov, țelină, pătrunjel, cartofi, ardei) se curăță și se pun la fiert, apoi se scot. 2 cepe se toacă mărunt și se călesc în ulei încins. Se adaugă și orezul și puțină apă cât să acopere orezul pe jumătate. Se lasă să se răcească apoi se adaugă nucile, boiaua, cimbrul, grișul și făină cât să lege ingredientele. Se formează perișoare care se pun în supa de legume strecurată. Când sunt aproape gata se pune sucul de roșii, borșul sau zeama de lămâie, sare. La sfârșit se adaugă verdeața tocată fin.
Supă de legume cu aromă de mentă
Ingrediente:
- 250 g cartofi
- 250 g dovlecei
- 3 roșii
- 2 cepe
- 1/2 lămâie
- 2,5 l apă
- 2 crenguțe de mentă
- 1 crenguță busuioc
- sare
- piper
- ulei
Mod de preparare:
Ceapa se toacă mărunt, se călește ușor în ulei, apoi se adaugă și restul de legume tăiate mărunt, sare și piper. Se lasă la foc mic, acoperit, 15 minute, se adaugă apa și se mai lasă să fiarbă încă 25 minute. După ce au fiert bine, legumele se mixează, chiar în apa în care au fiert. Se pune vasul din nou pe foc, se adaugă menta, busuiocul și zeama de la o jumătate de lămâie, se mai lasă 5 minute.
(www.gastropedia.ro)