Rețete de post



Dovlecei cu orez
Câțiva dovlecei potriviți, o ceașcă orez, 1 morcov, 1 ceapă, 3 linguri suc de roșii, 2 linguri untdelemn, 1 legătură mărar, 1 linguriță griș sau pesmet, sare, piper.
Spălăm și curățăm dovleceii. Îi tăiem în jumătăți, apoi îi scobim cu atenție ca să nu se strice pereții. Ceapa și morcovul tocate mărunt le călim, adăugăm orezul spălat și bine scurs, miezul de la dovlecei și stingem cu 3 cești cu apă.
Adăugăm o linguriță cu griș sau pesmet, mărarul tocat mărunt și potrivim de sare și piper. Această umplutură o ținem în cuptor la un foc potrivit, aproximativ 25 min., până se umflă bine orezul. După ce s-a răcit, umplem dovleceii, pe care îi așezăm într-o tavă unsă. Băgăm tava în cuptor la un foc potrivit, până se rumenesc puțin.
După ce s-au rumenit, turnăm sosul de roșii și mai lăsăm încă 10 min. în cuptor. În umplutură putem adăuga și 200 g. ciuperci tăiate mărunt. Îi servim calzi.
Supă de roșii
12 Roșii, 2 cepe, 2 căței de usturoi, 4 linguri ulei de măsline, 2 linguri chili, sare, piper, 1 l apă minerală, 2 linguri suc de limette, 1/2 ardei gras galben, 1/2 ardei gras verde, 1 castravete.
Se pun 2 roșii deoparte, restul se crestează, se opăresc și se trec prin jet de apă rece. Se decojesc. Se toacă ceapa și usturoiul. Se pasează roșiile decojite cu ceapa, usturoiul și uleiul de măsline; se adaugă chili, sare, piper și suc de limette; se completează cu apă minerală și se dă supa la frigider. Cele 2 roșii rămase se taie felii. Se curăță de cotoare și semințe, ardeii grași și castravetele; se taie cuburi. Supa rece de roșii se repartizează în 4 farfurii adânci și se așează deasupra legume proaspete.
(sursa: http://gospodinacasei.wordpress.com/2009/08/09/dovlecei-cu-orez/)