Rețete de post



Pâine cu cartofi bucovineană
Ingrediente: un kg cartofi, două kg făină, două linguri de zahăr, 100 g drojdie de bere, un litru și jumătate de apă călduță, o lingură de sare grunjoasă.
Preparare: Cartofii se fierb în coajă, apoi se curăță cât sunt încă fierbinți și se zdrobesc cu temeinicie. Se înmoaie drojdia în puțină apă caldă, adăugând și o linguriță de zahăr. În covata de lemn (care în casele vechi e lustruită de patina timpului), se adună făina, cartofii, drojdia, sarea și restul de zahăr, se toarnă apă călduță (nu toată dintr-odată, ci puțin câte puțin, cât se simte la mână că este nevoie; dacă aluatul nu cere, nu se pune toată cantitatea indicată în rețetă). Se frământă cam un sfert de ceas, după care se lasă aluatul la căldură, să crească. După aceea se modelează două sau trei pâini mari, rotunde. Se face semnul crucii pe fiecare pâine. Aceste pâini este bine să se coacă în cuptor de cărămidă sau de piatră, ca să le pătrundă căldura din toate părțile egal. Cuptorul se înfierbântă bine înainte, după care se trage jarul în față, se bagă pâinile și se sigilează ușa cuptorului. Se coace cam o oră jumate. Când se scoate, se scutură de cenușă, iar dacă este coaja prea tare se taie cu cuțitul.
(Vicovu de Sus, județul Suceava)
Dovleac copt, cu miere
Ingrediente: 800 g dovleac (zis plăcintar), 100 g zahăr, 100 g miere; facultativ: zeama de la o lămâie.
Preparare: Dovleacul se curăță de coajă și de sâmburi, se taie în cuburi, se tăvălește prin zahăr tos și se așază într-o tavă care se dă la cuptor, la foc moderat, până începe să se rumenească.
Se scoate, se așază pe un platou și se toarnă deasupra miere, înainte de a se servi. Facultativ, înainte de a pune mierea, se poate stropi cu zeamă de lămâie.
(Tansa, județul Iași)
Borș de cartofi
Ingrediente: 600 g cartofi, 100 g ceapă, 100 g morcovi, o țelină (rădăcină și frunze), două legături de pătrunjel, o legătură de leuștean, sare, piper, un litru borș; facultativ: 3 linguri de untdelemn.
Preparare: Ceapa se toacă mărunt, iar morcovii și țelina se dau pe răzătoare. Dacă este dezlegare, se încinge untdelemnul și se călesc în ea ceapa și rădăcinoasele, apoi se înăbușă cu puțină apă; în caz contrar, legumele doar se înăbușă. Când s-au înmuiat, se adaugă cartofii, curățați și tăiați cuburi. Se condimentează, se toarnă deasupra apă rece și se lasă la fiert la foc potrivit. Când cartofii sunt bine fierți (se poate încerca cu dinții unei furculițe), se adaugă borșul (fiert separat înainte) și verdeața (țelină, pătrunjel, leuștean), tocată mărunt. Din pătrunjel și leuștean se păstrează câteva fire care se pun în oală după ce se trage de pe foc.
(Podu Turcului, județul Bacău)
Salată de fasole boabe
Ingrediente: 300 g fasole boabe (grasă, albă sau pestriță), o ceapă, două roșii, 3-4 căței de usturoi, o linguriță de zahăr, două linguri de oțet, două linguri de untdelemn, două foi de dafin, o crenguță de cimbru, mărar, câteva fire de tarhon (proaspăt sau murat), sare, piper.
Preparare: Fasolea se curăță, se spală și se pune la înmuiat într-un litru de apă rece. După patru ore, se schimbă apa și se lasă din nou câteva ore, după care se pune la fiert, în altă apă, rece. După 20 de minute, se scurge, se adaugă apă caldă și se lasă să fiarbă cu foi de dafin, piper și cimbru. Către sfârșit, când boabele sunt aproape fierte, se adaugă sare, după gust. După ce a fiert bine, fasolea se scurge și se lasă să se răcească. Roșiile se taie felii, ceapa se taie rondele, usturoiul se toacă mărunt, cu cuțitul, și se amestecă apoi cu fasolea. Se face un sos din oțet, zahăr, untdelemn, piper și sare, în care se adaugă și tarhonul tăiat mărunt. Se amestecă sosul cu restul ingredientelor, iar la sfârșit se adaugă mărar proaspăt, tocat.
(Hărman, județul Brașov)
(sursa: http://bucatarie.jurnalul.ro/stire-caiet-de-retete/savoare-deosebita-in-postul-craciunului-559352.html)