Negresă
Ingrediente: 3 căni de făină, o cană de zahăr, 100 ml ulei, 400 gr gem, 2 linguri cacao, o cană de apă minerală, o linguriță de bicarbonat stins în oțet, nucă pisată, mirodenii, un praf de sare.
Mod de preparare: Se amestecă bine zahărul cu apa minerală, apoi se adaugă toate celelalte ingrediente, se amesteca bine. Se tapează tava cu margarină și făină, se pune compoziția și se dă la cuptor 40-50 de minute. Deasupra se presară nucă pisată.
Tocană de legume
Ingrediente: 8 cartofi, o ceapă, un ardei, o varză mică, 2 roșii, ulei, o legătură de pătrunjel, sare, piper.
Mod de preparare: Cartofii se fierb în coajă în apa clocotită, se scurg, se curăță și se taie cubulețe. Ceapa se curăță, se toacă solzișori, ardeiul se taie felii și se călește în ulei încins. Se adaugă cartofii și se călesc cartofii la foc iute, până se rumenesc. Se adaugă un pahar de apă, varza tăiată mărunt, roșiile tăiate cubulețe, și se lasă la fiert. Se potrivește de sare și piper. La final se adaugă pătrunjel tocat mărunt.
Cartofi cu ceapă
Ingrediente: 150 gr. margarină, 1/2 kg cartofi, 2 cepe mari, o lingură cu pătrunjel verde tocat, sare, piper.
Mod de preparare: Ceapa se curăță, se taie felii foarte subțiri și se pune într-o cratiță cu margarină, pe foc mic, să se înăbușe, până se rumenește. Cartofii se fierb în coajă, se curăță, se taie felii, se sărează, se amestecă cu ceapa și se introduc în cuptor, să se gratineze, pentru 15 minute. La final se adaugă pătrunjelul verde tocat mărunt.
(www.bunatati.ro)