Salată de fructe
Rețeta 1
Ingrediente: Fructele pot fi: mere, portocale, mandarine, grapefruit, ananas, kiwi, pepene galben, banane, struguri (de preferat fără sâmburi), cireșe și vișine (din care am eliminat sâmburii). Dacă avem la îndemână și alte fructe care s-ar preta și ne plac gustul lor, le putem adăuga.
Instrucțiuni:
1 ) Spălăm foarte bine fructele, ținând mai ales seama că le vom folosi ca atare, fără să le mai tratăm termic. Lăsăm fructele spălate să se scurgă de apă.
2 ) Curățăm fructele de coajă și semințe (după specificul fiecăreia), apoi le tăiem cubulețe, mai mici sau mai mari după preferință.
3 ) Fructele astfel tăiate, le punem într-un vas mai mare (de preferat un castron) ca să le putem amesteca ușor. Amestecarea fructelor trebuie făcută cu atenție, ca să nu zdrobim fructele.
4 ) Putem să adăugăm puțin rom, sau coniac, până la 50 ml pentru un kilogram da fructe și o ținem în frigider până o servim.
5 ) Este bine ca salata s-o pregătim cel puțin cu câteva ore înainte de consum, ca fructele să poată lăsa suc și salata sa capete gust.
Rețeta 2
Ingrediente: 1 cană portocale, 1 cană ananas, 2 banane, 1/2 cană grapefruit, 1/2 cană kiwi, toate tăiate, ca în rețeta de mai sus, 1/2 cană cocos ras (cumpărat din comerț) și o cană cu mango tăiată în feliuțe (bine scurse)
Instrucțiuni:
1 ) Pregătim fructele ca mai sus, adăugăm cocos-ul și mango, apoi amestecăm ușor, ca să nu sfărâmăm fructele.
2 ) Turnăm sosul și agităm puțin, ca să se umezească fructele. Se poate decora cu câteva frunze de mentă.
3 ) Se păstrează în frigider până o servim.
Observații:
Salata de fructe se poate prepara în tot cursul anului, dacă dispunem de fructe proaspete. Se pot face multiple combinații din fructele de care dispunem și de preferințe. În general este bine să combinăm fructe dulci, cu altele mai acrișoare, unele zemoase și cu altele mai puțin zemoase.
Toate salatele de fructe sunt bogate în vitamine, săruri minerale, conțin fibre și au un aport redus de grăsimi.
Pentru pregătirea ei, ne procurăm fructele de care avem nevoie și în cantitățile necesare numărului de porții pe care dorim să le servim. Este de preferat ca salata preparată s-o consumăm într-o singură zi.
Notă: Dacă nu o facem de post putem adăuga la salată 1/4 cană iaurt natur, degresat, frișcă.
(www.sfintele-pasti.com)