Ciuperci la tigaie
Ingrediente: 500 g ciuperci proaspete, 1 ceapă, sare, piper, o lingură de margarină vegetală, mărar tocat, 1 roșie.
Mod de preparare: Ciupercile se curăța, se spală, se taie în felii subțiri și se pun în tigaie cu ceapă tocată, roșia tăiată felii și margarina. Se lasă să fiarbă la foc mic. Se adaugă sare și piper. Când au scăzut, se adaugă verdeață și se ia cratița de pe foc. Se servesc fierbinți, cu mămăliguță.
Musaca de cartofi cu soia
Ingrediente: 500 g ciuperci proaspete, 1 ceapă, sare, piper, o lingură cu margarină vegetală, mărar tocat, 1 ardei gras, soia, bulion.
Mod de preparare: Cartofii se fierb în coajă, se curăță și se taie felii. Separat, se pune soia la înmuiat în apă fiartă cu condimente, iar după ce se umflă, se scurge de apă și se călește cu ceapă. Se condimentează și se adaugă verdeață. Se unge o cratiță cu ulei și se așează un rând de cartofi, apoi un rând de soia. Se pune la cuptor și se lasă câteva minute, după care se poate servi.
Ciorbă de fasole păstăi
Ingrediente: 3 morcovi, 1 ceapă, 1 ardei, 1/2 kg fasole păstăi, cimbru, sare, boia, leuștean
Mod de preparare: Se taie morcovii și ardeiul, se toacă ceapa și se călesc toate în ulei cu boia. Peste toate, se toarnă apă și se lasă la fiert. După ce morcovii sunt fierți, se adaugă păstăile de fasole, cimbrul și sarea. După ce sunt fierte toate, se oprește focul și se adaugă leușteanul tocat.
Clătite de post
Ingrediente: 100 g faină, 100 ml apă minerală, 50 g ulei, 25 g zahăr, 10 g sare. Pentru umplutură se poate folosi dulceață, gem, sau cremă de ciocolată.
Mod de preparare: Se amestecă ingredientele până se obține o pastă puțin mai groasă decât în cazul celor cu ouă (pentru a nu se rupe). Se unge cu ulei o tigaie din teflon și se pune câte un polonic de aluat la copt. Tigaia se unge după fiecare clătită.
Chiftele de post
Ingrediente: 1 cutie ciuperci, 2 cartofi potriviți, 2 linguri orez, 2 cepe mici, boia, pătrunjel, sare, piper, ulei, 3 linguri faină
Mod de preparare: Se curăță cartofii și se fierb. Separat, se fierbe orezul. Ceapa se toacă și se călește. Se scurg cartofii fierți, se pasează și se amestecă cu orezul fiert, ciupercile date prin mașina de tocat, ceapa călită și pătrunjelul. Se adaugă boia, sare și piper. Din această compoziție se fac chifteluțe care se dau prin făină, apoi se prăjesc în ulei.
(http://agendameapersonala.blogspot.com)