Salată franțuzească
Ingrediente:
500 g cartofi fierți
150 g morcov
150 g țelină
150 g mazăre
2 linguri de pătrunjel fin tocat
100 g castraveciori murați
2 mere
oțet, sare, piper
puțin zahăr
2 linguri de muștar
1 ceașcă maioneză de post
2 linguri de ketchup
Se curăță morcovii și țelina și se taie cubulețe. Se fierb cu mazărea și pătrunjelul în apa sărată, se scurg bine și se pun într-un castron mare. Se adaugă castraveciorii, cartofii și merele tăiate cuburi. Se adaugă apoi muștarul, oțetul, sarea, piperul, maioneza și ketchup-ul și se amestecă.
Turta dulce
Ingrediente:
250 g zahăr
½ kg făină
50 ml ulei
1 linguriță de bicarbonat
100 g nuci
100 g rahat
1 si 1/2 linguriță de scorțișoară
1 linguriță de cuișoare
Se ard 100 g zahăr, se sting cu 400 ml apă și se adaugă restul de zahăr. În siropul obținut se amestecă făina, bicarbonatul, uleiul și mirodeniile. La sfârșit se adaugă o parte din nucă, desfăcută în sferturi, și o parte din rahat, tăiat bucăți mici și dat prin făină. Compoziția se toarnă într-o tavă unsă și se presară deasupra restul de nucă și de rahat. Se coace la foc potrivit 40 de minute.
(Rețete preluate din cartea „Mâncăruri și dulciuri de post” de Garoafa Coman, Ed. Bizantină, 1997, ediția a III-a adăugită)