Rețete de post



Supă crema de linte roșie
Ingrediente:
150 gr linte roșie
1 ceapămare
2 cățeide usturoi
3 roșiidin conservă(împreunăcu sucul lor)
1/4 lingurițăturmeric
1/4 lingurițăchimion
1/8 lingurițăboabe coriandru măcinate
chilidupăgust
10 linguri năut fiert
1 morcov
2 linguri ulei
sare
Porții: 3-4
Preparare:
Se sotează ceapa tocată în uleiul încins până se înmoaie bine. Se adaugă usturoiul și se mai sotează un minut.
Se adaugă roșiile strivite cu furculița, împreună cu condimentele (turmeric, coriandru, chimion) și se fierbe încă 5 minute, până roșiile scad.
Se adaugă lintea și trei căni și jumătate cu apă. Se condimentează cu sare, după gust.
Se aduce la fierbere și se fierbe cu capac timp de 15 minute.
Se mixează conținutul oalei (în blender sau cu blenderul vertical). Se drege supa cremă de sare. Se adaugănăutul fiertși morcovul tăiatcubulețefoarte mici.
Se serveștefierbinte.
Sos de roșii spaniol
Ingrediente:
1,5 kg roșii foarte coapte
500 gr. ceapă
4-5 căței usturoi
2 foi dafin
1 linguriță zahăr
1 linguriță sare
ulei măsline (pentru gătit)
Preparare:
1. Se dau roșiile pe răzătoare (sau se curăță de coajă și se mixează în blender; sau se dau prin mașina de roșii).
2. Într-o tigaie largă de cca 25 cm diametru punem ulei cât să acopere fundul și adăugăm roșiile. Le-am lăsat la fiert la foc mediu, amestecând doar din când în când în ele.
3. Se pune într-o tigaie largă (circa 30 cm diametru) ulei cât să acopere fundul. Se adaugă ceapa tăiată felii și se începe sotarea ei la foc mediu și amestecând des. Când ceapa s-a înmuiat, se dă focul pe minim și se continuă sotarea până ceapa devine aurie. Totul durează cca. 45 minute.
4. Se adaugă usturoiul strivit și se mai călește un minut.
5. După ce ceapa s-a caramelizat, se mixează într-un blender până obțineți un piure cât de fin doriți. Se adaugă acest piure peste roșiile care au scăzut destul de mult până acum. Dacă doriți sosul final super fin, mixați acum sosul cu mixerul vertical.
6. Se condimentează sosul cu sare, zahăr și foile de dafin. Se lasă sosul să fiarbă încă 30-40 minute (foc mediu spre mic și amestecând din când în când, mai ales spre final, când se îngroașă) până scade bine și uleiul se ridică deasupra. La final, puteți scurge acest ulei, dacă doriți.
Porționați sosul și păstrați-l la frigider sau la congelator pentru timp îndelungat.
(sursa: http://www.e-retete.ro)