Prăjitură cu mere și cafea
Ingrediente:
250 ml cafea preparată mai slăbuță
6 linguri de zahăr
8 linguri de făină
3-4 linguri margarină topită
1/2 cană stafide
1 cană mere (decojite) tăiate cubulețe
1 plic praf de copt, esență rom, vanilie
zahăr farin, zahăr vanilat;
Preparare:
Se amestecă într-un vas făina, zahărul, cafeaua și praful de copt, până se omogenizează. Apoi se adaugă și margarina topită, trebuie să arate ca o compoziție de chec. Se unge o tavă cu ulei, se tapetează cu făină și se toarnă aluatul, se așează merele și stafidele, distribuindu-se uniform pe toată suprafața. Se dă la cuptor pentru 20-25 min. Se lasă să se răcească bine în tavă, apoi se pudrează cu zahăr farin, amestecat cu zahăr vanilat.
(sursa: http://monden.firesse.ro)
Turtă dulce de post
Ingrediente:
500 g zahăr,
500 ml. cu apă,
2 pliculețe praf de copt,
1 pliculeț praf de scorțișoară,
făină cât cuprinde, pentru un aluat un pic mai consistent decât aluatul de chec (500 g).
Mod de preparare:
Zahărul se caramelizează și se lasă să se ardă nu prea mult, să nu fie amar, pentru a avea o culoare maronie. Se adaugă apa și se lasă pe foc până se topește toată bomboana. Se dă deoparte de pe foc și se lasă să se răcească. Praful de copt se stinge cu puțin oțet și se adaugă la siropul de zahăr ars. Tot în sirop se adaugă și scorțișoara pudră. Se amestecă bine totul. Se adaugă făina. Se toarnă compoziția într-o tavă unsă și tapetată cu făină sau îmbrăcată cu hârtie de copt și se coace.
Mod de servire:
Se face o glazură de zahăr, de ciocolată sau ce altă glazură doriți și se unge turta dulce cu această glazură.
(sursa: www.culinar.ro)