Rețete de post



Salată marocană de sfeclă roșie
Salată marocană de sfeclă roșie

Salată marocană de sfeclă roșie
Ingrediente:
2 sfecle roșii
2 linguri ulei (de măsline)
1/2 lămâie
1 cățel usturoi (sau 1/2 ceapă)
1/4 legătură pătrunjel (sau coriandru, dacă vă place)
1 vârf linguriță chimion măcinat
sare, piper, chili
Preparare:
Se fierbe sfecla roșie curățată de coajă în multă apă cu sare până intră furculița ușor în ea. Se lasă să se răcorească, apoi se taie cubulețe.
Se strivește usturoiul (sau se toacă ceapa mărunt). Se stropește cu 1 lingură suc de lămâie și se lasă să stea 10 minute. Se adaugă uleiul și se amestecă până devine ca o emulsie.
Se presară sfecla cu sare, piper, chili și chimion. Se amestecă ușor.
Se toarnă dressingul și se amestecă iar ușor.
Se adaugă pătrunjelul tocat fin și se stoarce restul de suc de lămâie. Se amestecă ușor și se gustă de condimente.
Se lasă să stea 1 oră să se amestece gusturile, apoi se poate servi cu felii de lămâie alături pentru cine o dorește mai acrișoară.
Fasole în stil toscan
Ingrediente:
350 gr fasole alba proaspătă
1 fir mic rozmarin
1 fir mic salvie
4 căței usturoi
5 linguri ulei măsline extravirgin (presat la rece; de cea mai bună calitate)
sare
piper
Preparare (două porții):
Se pune fasolea într-o crăticioară împreună cu rozmarinul, salvia, 3 căței de usturoi striviți cu latul cuțitului și 2 linguri ulei de măsline. Se acoperă cu 1 1/2 cană apă.
Se pune la fiert și se aduce la fierbere. Se dă focul la mic și se lasă la fiert molcom pentru 30 minute. În acest timp apa ar fi trebuit să scadă nițel și fasolea să nu mai fie acoperită în totalitate. În acel moment puneți capacul pe oală și lăsați să mai fiarbă încă 20 minute, tot la foc mic. După acest timp, gustați să fie fiartă și dacă nu e, mai lăsați la fiert până e complet făcută. În acel moment apa ar fi trebuit să scadă mult, să mai rămână cam de un deget pe fundul oalei.
Striviți într-un mojar 1 cățel de usturoi cu puțină sare mare. Când l-ați făcut pastă începeți să adăugați uleiul rămas în fir subțire, ca la maioneză. Turnați maioneza obținută peste fasole. Condimentați cu sare după gust și piper negru măcinat din belșug. Amestecați bine.
Serviți cu pâine proaspătă.
Fursecuri de post
Ingrediente:
100 gr fulgi de ovăz
90 gr migdale (sau orice alune; eu am folosit caju)
80 gr zahăr brun
50 gr făină de secară
40 ml ulei de măsline extravirgin
40 gr miere
2 linguri suc de lămâie
50 ml suc de portocale
1 priza nucșoară măcinată
1 priza scorțișoară
Preparare (25 de bucăți):
Măcinați fulgii de ovăz în mașina de cafea până devin ca o făină. Măcinați și alunele dar puțin mai mare, cât să se mai vadă bucățele.
Amestecați toate ingredientele uscate: ovăzul, alunele, făina și zahărul.
(se poate folosi și făină albă, de aceea am redus cantitatea de ulei, am pus doar 20 ml).
Adăugați restul ingredientelor și amestecați până se omogenizează. Aluatul va fi puțin lipicios.
Formați bile micuțe din aluat și așezați-le pe tavă cu hârtie de copt. Dacă se lipesc puțin de mână umeziți-vă mâinile tot la 3-4 bile. Aplatizați bilele cu fundul unui pahar. Umeziți-l și pe acesta dacă se lipește.
Coaceți fursecurile la 180 C pentru 14 minute. Fursecurile vor fi moi acum, dar după ce se răcesc complet vor fi numai bune.
(sursa: www.e-retete.ro)