Rețete de post



Grâu cu mere stafide și nuci
Ingrediente:
250g grâu decorticat sau arpacaș, 100 g stafide, 150 g nuci mărunțite, câteva linguri cu miere după gust, coaja rasă (lămâie, portocale), zahăr vanilat.
Instrucțiuni:
1) Spălăm în mai multe ape reci grâul.
2) Punem grâul într-o oală mai mare, adăugăm apa ca să acopere grâul cam un lat de palmă și fierbem la foc mic, până s-a fiert grâul.
3) După ce s-a fiert, adăugăm mierea sau zahărul, nucile, stafidele și mirodeniile.
4) Dăm oala jos de pe foc și o acoperim cu un șervet curat, apoi o învelim cu o pătură, sau ceva gros, ca să-și mențină căldura cât mai mult.
Ștrudel
Ingrediente:
2 căni făină, 1 cană sifon, 100 ml ulei, 1 lingură bicarbonat de sodiu stins cu zeama de lămâie, 1 cană nucă măcinată, 1 pumn nuci tăiate, 3 lingurițe dulceață de vișine, puțină scorțișoară, 1 lingură cacao
Instrucțiuni:
1) Cernem făina, o amestecăm cu sifonul, bicarbonatul stins cu zeama de lămâie și uleiul.
2) Nuca măcinată o amestecăm cu cacao și scorțișoară, apoi cu nuca tăiată și dulceața de vișine, pe care le punem în aluat.
3) Compoziția obținută o coacem la un foc potrivit.
4) După ce s-a copt o tăiem și o pudrăm cu zahăr.
Fursecuri cu alune
Ingrediente:
150 g margarină, 2 linguri cu miere, 5 linguri zahăr tos, 20 linguri zahăr pudră, 250 g făină albă, 80 g alune prăjite (nesărate), 1 lingură zeamă de lămâie, 1 linguriță rasă de amoniac (bicarbonat de amoniu), un praf de sare.
Instrucțiuni:
1) Frecăm spumă margarina cu zahărul, adăugăm mierea, zeama de lămâie, amoniacul și sarea.
2) Adăugăm făina cernută în prealabil, amestecăm bine până obținem un aluat omogen.
3) Din acest aluat luăm o bucată ceva mai mare decât o alună, din care facem o biluță. Așa procedăm până terminăm tot aluatul.
4) Punem pe o furculiță câte o biluță, pe care o introducem într-un vas cu apă ca s-o umezim, apoi o tăvălim în zahăr pudră și prin alune pisate. Căutăm să le apăsăm ușor cu degetele, pentru a se putea prinde alunele.
5) Le dăm o formă de disc, eventual le putem apăsa ușor cu furculiță și le așezăm în tava tapetată cu hârtie pentru copt.
6) În cuptorul încins moderat, lăsăm tava aproximativ 10 minute, până căpăta o culoare aurie frumoasă.
Daca dorim, după ce am format fursecurile, le putem unge deasupra cu puțină apă, presărăm zahăr pudră și alune pisate, căpătând un aspect mai plăcut.
(www.crestinortodox.ro)