Rețete de post



Mâncare de dovlecei Foto: bucataras.ro
Mâncare de dovlecei Foto: bucataras.ro

Salam de biscuiți
Ingrediente
300 g biscuiți de post;
50 g margarină;
aproximativ 100 ml apă (depinde de biscuiți);
rahat 4-5 bucăți;
30 g cacao;
stafide;
nucă măcinată;
esență de rom;
Mod de preparare:
1. Se pune la topit în apă, rahatul, margarina și cacaua și se pun pe foc. După ce dă în câteva clocote, se dă deoparte.
2. Separat se macină biscuiții (sau se strivesc cu sucitorul), o parte se rup bucățele mai mari. Se amestecă într-un castron nuca măcinată și biscuiții.
3. Se toarnă lichidele peste și se amestecă cu mult curaj, până devine ca o pastă. Dacă mai este nevoie se mai adaugă apă, eventual ceva suc de la compot, sau sirop de zahăr, dacă nu sunt biscuiții destul de dulci. 4. Se adaugă stafidele, esențele, fructe confiate și puțină scorțișoară.
5. Se omogenizează și apoi se pune în pungi. Înainte de ambalare se pot trece prin cocos.
6. După refrigerare măcar o oră se taie felii și se mănâncă cu poftă maximă!
Mâncărică de dovlecei
Ingrediente:
4 bucăți dovlecei
1 ceapă
3 lingură ulei
1 roșie
1 ardei
1 lingură boia dulce
1/2 pahar apă
1 lingură făină
3 linguri apă
mărar
1/2 lămâie
sare
piper
Mod de preparare:
Curățăm dovleceii de coajă și îi dăm pe răzătoarea mare, îi stropim cu sucul de la jumătatea de lămâie și îi lăsăm să stea până ce călim ceapa.
Într-o cratiță punem uleiul și ceapa curățată și tăiată bucățele și o călim puțin, apoi luăm cratița deoparte și punem lingura de boia.
Punem dovleceii storși de apă, roșiile și ardeiul tăiate cubulețe, sare și apă și lăsăm să fiarbă pentru cca. 20 minute.
Amestecăm făina cu apă și o turnăm peste dovlecei.
Punem mărarul, piperul și eventual sare dacă mai este necesar.
(Sursa: www.bucataras.ro)