Prăjitură cu morcov și gem
Ingrediente:
10 linguri morcov ras mărunt
10 linguri ulei
10 linguri zahăr
1,5 plicuri praf de copt
gem
Mod de preparare:
Se amestecă morcovul cu zahărul și uleiul. Apoi se adaugă făină cât cuprinde (aluatul trebuie să fie mai tare).
Se împarte aluatul în două. Se întinde o foaie, se unge cu gem și se pune a doua foaie deasupra și se coace la foc potrivit.
Când e rece se taie romburi și se pudrează cu zahăr praf.
Este mai bună a doua zi.
Plăcintă cu mere
Ingrediente:
20 linguri de apă călduță
18 linguri ulei de floarea – soarelui
1 cub drojdie
3 linguri zahăr, puțină sare
făină cât cuprinde
2 kg mere, zahăr și scorțișoară după gust.
Mod de preparare:
Amesteci într-un castron apa călduță cu uleiul, zahărul și sarea și dizolvi înăuntru drojdia. După ce a dospit 10-15 minute, pui făină cât să obții un aluat care să nu se lipească de degete (ca la pâine, eu nu cântăresc niciodată făină, dar cred că în jur de 500 g). Lași 15 minute la dospit. Întinzi prima foaie în tavă, coci 5 min. apoi pui merele călite și amestecate cu zahăr și scorțișoară, foaia a doua, înțepi cu furculița și coci la foc potrivit vreo 40-45 min.
Rece o poți pudra cu zahăr + zahăr vanilat.
Cornulețe de post
Se amestecă:
1 cană borș,
1/2 cană ulei,
un praf de sare,
un cubuleț de drojdie (20 gr.) cu făină cât cuprinde ca să rezulte un aluat ușor de întins.
Se lasă 1/2 oră să se odihnească după care se întinde foaia se taie și se pot umple cu gem (mai tare, gen marmeladă), rahat, nuci și ce combinație vă mai dă prin cap (de ex. mere rase amestecate cu zahăr, călite un pic și foarte bine scurse).
Se dau la cuptor și se pudrează cu mult zahăr cât sunt încă calde.
(www.culinar.ro/forum)