Rețete de post



Gazpacho
Gazpacho

Supă de ceapă
Ingrediente:
3 cepe
1 morcov
1 rădăcină de pătrunjel
1 țelină mică
1 păstârnac
3 linguri de ulei
1 lingură făină
crutoane
sare
Preparare:
Ceapa se curăță, se taie solzișori, se călește în ulei și se adaugă puțin câte puțin făina, amestecându-se mereu. Zarzavaturile se curăță, se dau pe răzătoare și se fierb într-un litru de apă cu sare. După ce s-au fiert, se strecoară și zeama se pune peste ceapa călită. Se lasă la fiert și se potrivește de sare.
Mod de servire:
Se servește cu crutoane.
Gazpacho
Ingrediente:
1 kg roșii
1/2 kg castraveți verzi
1-2 bucăți ardei gras verde
1-2 bucăți ardei proaspăt roșu
1 ceapă mare
1 căpățână de usturoi
1 legătura frunze țelină
1-2 linguri ulei de măsline
1-2 linguri măsline negre fără sâmburi, feliate
(opțional, pentru mâncare de frupt, 2 linguri cuburi brânză Feta sau telemea foarte grasă)
sare și piper după gust
1 cana de gheața pisată
Mod de preparare:
Roșiile se curăță de pieliță „la rece”; castraveții se curăță de coajă. Se pregătesc cu mixerul cu cuțit, tocând fiecare legumă separat, sau, manual, se taie totul foarte fin: ceapa și usturoiul se dau pe răzătoarea foarte mică, roșiile, castraveții și ardeii se taie în cubulețe foarte mici, frunzele de țelină se taie în fâșii foarte subțiri. Se amestecă toate ingredientele, inclusiv uleiul de măsline și feliuțele de măsline, și se lasă la frigider pentru a se răci foarte bine, cam 3-4 ore.
Se servește la masă, presărând deasupra cubulețe de brânza Feta/telemea, dacă nu pregătim mâncare de post, iar în mijlocul bolului se pune gheața pisată. La servire, se ia din conținut de pe marginile laterale, fără a se agita.
(www.gradinamea.ro)