Rețete de post



Salată de ciuperci
Ingrediente:
500 g ciuperci
2 linguri ulei de măsline
2 linguri oțet
sare
piper
o jumătate de legătură pătrunjel verde tocat
Mod de preparare:
Ciupercile se curăță, se spală și se pun la fiert într-o oală adâncă. Se adaugă sare și piper după gust și se lasă 10 minute, la foc mediu, până se înmoaie. Când sunt gata, se scurg de apă și se lasă la răcit.
Când sunt suficient de reci, se taie felii nu prea subțiri și se pun într-un castron. Separat, se face un sos din ulei, oțet, sare și piper și se toarnă peste ciuperci. La final se adaugă pătrunjelul tocat și se amestecă ușor.
Salata se servește ca atare, cu mujdei de usturoi și mămăligă, sau ca garnitură la diverse mâncăruri. Opțional, rețeta se poate înnobila cu cașcaval ras. (Sursa: bucătăria.net)
Dulciuri de post
1. Plăcintă de mere și nucă măcinată
Timp de preparare: 40 minite
Ingrediente:2 kg mere, 1 cană (250g) făină, 1 cană (250g) griș, 1 cană (250g) zahăr, 3 linguri nucă măcinată, 4 pliculețe zahăr vanilat, scorțișoară, ulei
Mod de preparare: Se răzuiesc merele cu tot cu coajă (bine spălate) și se amestecă cu scorțișoara și zahărul vanilat. Se amestecă făina, zahărul și grișul și se împarte în 2 părți. Într-o tavă se pune suficient ulei, și foaie (blat) de cca. 1-2 mm grosime.
Se pune o parte din praful preparat mai devreme, apoi jumătate din mere, se adaugă și restul prafului, iar deasupra se pune cealaltă parte din merele răzuite. Deasupra se presară zahăr (cam 3 linguri) și nuca măcinată. Se coace la cuptor cca. 35-40 minute. Uleiul se încălzește, merele își lasă zeama și astfel se coc cele două straturi de cereale.
Prăjitura va fi extraordinară. Cu cât prăjitura este mai rece, cu atât prinde contur și devine mai aromată.
2. Trandafir de post
Se face o maia din 200 ml nectar de fructe (portocale, caise, piersici), 30 gr drojdie și două linguri de făină. Separat, se amestecă 400 gr făină, un praf de copt, 4 linguri de zahăr, 1 plic zahăr vanilat, zeama de la jumătate de lămâie sau portocală (iese aluatul mai fraged). Se frământă amestecul cu maiaua, un aluat moale, punând la frământat și 60 ml ulei. Se lasă la dospit 2-3 ore.
Pentru umplutură avem nevoie de: 200 gr nuci, 5 linguri zahăr, 2 pliculețe zahăr vanilat, 3 lingurițe cacao, 100 ml nectar. Se fierb până se omogenizează.
Se întinde o foaie pe care se pune umplutura, se rulează și se taie în 10-12 bucăți care se pun cu tăietura în sus, în tava rotundă unsă cu ulei sau în care s-a pus hârtie de copt. Se coace 30-40 minute la foc mediu. După coacere se unge cu miere și se poate presăra cocos. Umplutura se poate face și din dovleac, mere, vișine de compot.
(Sursa: http://delly.garbo.ro)