Rețete de post



Turte cu mac
Turte cu mac

Turte cu mac
Ingrediente:
500 g făină, 500 g mac, 300 g zahăr, 30 g coajă de lămâie, 1 plic zahăr vanilat, sare
Instrucțiuni:
1) Din făină, apă și puțină sare se prepară o cocă tare, din care se întind foi de mărimea unei farfurii, se așează în tăvi și se coc la cuptor, fără a se rumeni.
2) Macul se dă prin râșniță și se pune la fiert în 1,2 l apă.
3) Se adaugă coajă rasă de la o lămâie, zahărul și zahărul vanilat și se lasă să fiarbă circa 30 de minute la foc mic.
4) Pe o tavă mare se așează foile, una câte una, turnând pe fiecare foaie câte puțin sirop de mac. După ce foile s-au așezat, se taie în porții și se mai adaugă la fiecare câte puțin sirop.
Colțunași cu magiun
Ingrediente:
300 g făină, 200 g magiun (gem de prune), 100 g zahăr, 50 g margarină, 10 g sare
Instrucțiuni:
1) Se face un aluat de consistență potrivită din făină, sare și apă caldă, se frământă bine și se bate de masă ca să se frăgezească.
2) Se întinde o foaie de 4 mm grosime, se taie pătrate și pe fiecare pătrat se pune o lingură de magiun.
3) Se îndoaie în formă de triunghi și se presează marginile cu dinții furculiței.
4) Se fierb pe rând în apă clocotită 5 minute.
5) Se scot, se presară cu zahăr și margarină topită și se dau la cuptor 10 minute.
(www.sfintele-pasti.com)