Rețete de post – dezlegare la pește



Crap umplut cu orez și ciuperci
Crap umplut cu orez și ciuperci

PEȘTE CU CIUPERCI
Ingrediente: 1 kg pește, 1/2 kg ciuperci, 100 ml untdelemn, 300 g roșii sau 200 ml suc de roșii, un vârf de linguriță piper, o foaie de dafin, o ramură de cimbru, 100 ml vin, lămâie, mărar sau pătrunjel, sare
Mod de preparare: Peștele curățat se așează întreg într-o tavă smălțuită sau cratiță, împreună cu ciupercile bine spălate și tăiate în felii mari în jurul lui, cu roșiile tăiate în felii mai groase sau cu sucul de roșii, piperul, foaia de dafin, cimbrul, vinul și 3-4 felii de lămâie fără coajă albă. Toate se presară cu o linguriță de sare și se pune untdelemnul. Tava se introduce în cuptor la foc submijlociu, unde se lasă circa o oră, ca peștele să se frigă încet; se stropesc cu sosul din când în când, atât peștele cât și ciupercile. După ce s-a rumenit pe o parte, peștele se întoarce pe partea cealaltă. Când este gata, se servește cald, cu ciupercile alături, ca garnitură, presărate cu mărar sau pătrunjel.
PEȘTE MARINAT
Ingrediente: 1 kg pește (macrou sau merluciu), 1 pahar ulei, 1/2 pahar oțet, 1 pahar suc roșii, sare, piper, foi de dafin
Preparare: Se taie peștele în bucăți, se pun celelalte ingrediente și se acoperă cu apă.
Se acoperă cu capac și se lasă să fiarbă la foc mic fără a mesteca timp de aproximativ 2 ore ca să se topească oasele. Din când în când se mișcă oala ca să nu se lipească. La alegere se poate adăuga usturoi sau lămâie.
Mențiuni: Se servește mâncarea caldă cu felii de lămâie.
CRAP UMPLUT CU OREZ ȘI CIUPERCI
Ingrediente: un crap de 1.5 kg, 500 g ciuperci, 400 g roșii, 300 ml vin alb, cimbru, o căpățână de usturoi, 300 g orez, sare, piper, ulei, o ceapă, lămâie.
Preparare: Crapul se curăță și se spală. Ciupercile tăiate felii se înăbușe în ulei, peste care se adaugă orezul, ceapa tăiată mărunt, sare, piper, cimbru și verdeață. Cu această compoziție se umple peștele, se coase pe burtă și se pune într-o tavă cu ulei. Se adaugă sucul de roșii, vinul, usturoiul și roșiile tăiate pe jumătate. Se ține 40 min. la cuptor.
(www.studentie.ro)