Rețete de post – Dezlegare la pește



Orez cu ton și castraveți. Foto: Stockfood
Orez cu ton și castraveți. Foto: Stockfood

OREZ CU TON ȘI CASTRAVEȚI
Ingrediente: Un borcan castraveți murați în oțet, orez, 2 conserve de ton în apă, o lămâie.
Mod de preparare: Într-o oală se pune o cană și jumătate de orez, patru de apă, o linguriță de sare, și se pune pe foc. Când începe să se încălzească apa începeți să urmăriți orezul (gustând) să nu fie tare înăuntru dar în continuare să nu fie lipicios, când simțiți că nu mai este crocant opriți focul și îl deșertați imediat într-o sită (sau orice). El nu se mai umflă la fel de tare ca și până acum, în schimb este mai gustos și nu se lipesc boabele de loc între ele.
Puneți într-un bol mai mare două conserve de ton întreg (adică nu fărâmițat), sare și castraveți murați tăiați felii, cam 50-60g (cât să nu fie cu mult mai mult decât ton). Dacă mai vreți, mai suplimentați cu ton, dar nu exagerat, pentru că se face iar o pastă cu gust prea intens de ton și nu e bună, stoarceți și o lămâie, amestecați, dar cu grijă să nu pisați orezul (amestecați numai puțin).
PEȘTE ALB ÎN SUC DE LEGUME
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 ceapă, 1 legătură legume pentru supă (morcov, pătrunjel, țelină), 2 linguri mari de margarină (ulei de măsline), 1 cățel de usturoi, 4 fileuri de cod (șalău, merluciu etc.), sare, piper, 1 lingură suc de lămâie, 1 linguriță hrean ras amestecat cu oțet (din comerț sau preparat pe loc).
Mod de preparare: Se curăță ceapa și se toacă potrivit. Se curăță zarzavaturile, se spală și se taie în feliuțe subțiri. Se pune grăsimea la încins într-o cratiță. Se pun ceapa și celelalte zarzavaturi să se călească vreme de 5 minute. Se adaugă usturoiul întreg și 400 ml de apă. Se pune vasul pe foc să fiarbă. Se spală fileurile de cod și se usucă într-un șervet. Se sărează, se piperează, se stropesc cu zeamă de lămâie. Se pun în cratiță peste sucul legumelor. Se lasă 15 minute să fiarbă la foc mic. – La final, se pune și hreanul și se gustă mâncarea de sare și de piper. Se servește cu garnitură de cartofi natur.
(www.gustos.ro)