Rețete de post – Dezlegare la pește



Păstrăv cu piper verde la cuptor. Foto: FRESH FOOD
Păstrăv cu piper verde la cuptor. Foto: FRESH FOOD

PĂSTRĂV CU PIPER VERDE LA CUPTOR
Ingrediente:
– 2 păstrăvi (a 500 g fiecare)
– 100 g margarină
– 1 lingură piper verde
– 5 linguri ulei măsline
– 1 lingură suc lămâie
– sare, boia
– făină
Mod de preparare:
Se iau păstrăvii, se curăță și se spală după care se freacă cu sare. Se lasă așa timp de 10 minute.
Într-un bol se sfarmă piperul verde boabe. Se adaugă margarina (sau unt dacă este mâncare de frupt) topit, zeama de lămâie și uleiul. Se pune sosul într-o tavă și se mișcă tava pe foc.
Se dau păstrăvii prin făină și apoi se dau prin sosul din tavă. Deasupra se presară puțină boia.
În tavă se mai pun 50 ml de apă. Se ține totul la cuptor 20 minute la 190C, timp în care se stropește cu sosul din tavă de 4, 5 ori.
Am mai lăsat 10 minute la 240C.
Se poate servi cu cartofi natur și mujdei (2 căței usturoi frecați cu sare + 1 legăturică pătrunjel tocat + ulei sau smântână – 200 g)
CHIFTELUȚE DE POST CU SOS DE CIUPERCI
Ingrediente:
– 1,5 kg peste oceanic
– ceapă 200 g
– ulei 125 g
– (ouă 3 buc., dacă nu se pregătește de post)
– verdeață 2 legături
– ciuperci 600 g
– morcovi 100 g
– țelină 100 g
– făină 100 g
– unt, margarina 50 g
– vin 100 ml
– bulion de tomate 30 g
– pâine 1 / 2
– piper
– sare
Timp preparare: 40 minute
Mod de preparare:
Se scot fileurile peștilor și se trec de două ori prin mașina de tocat împreună cu pâinea înmuiată în lapte sau apă și stoarsă bine. Se taie mărunt ceapa, se călește în ulei și jumătatea din cantitate se adaugă peste pește alături de verdeața tocată, făină (eventual și ouă, dacă nu este de post) piper și sare. Se amestecă apoi toate aceste ingrediente. Se formează chifteluțe, se trec prin făină și se prăjesc în ulei. În uleiul care a rămas se călește zarzavatul de supă dat pe răzătoare și restul de ceapă tocată care a rămas. Se adaugă apoi și făina care a rămas, se pune puțină apă fierbinte în bulion pentru a-l subția și se adaugă și el peste conținut. Se lasă la fiert 30 de minute, apoi se pasează printr-o sită. Ciupercile după ce s-au tăiat felii, se călesc în unt, margarină, se sting cu un polonic de sos. Se toarnă peste restul de sos. Se pun chifteluțele în sos, se adaugă vinul și se fierb împreună circa un sfert de oră. În final se adaugă verdeața rămasă și se sărează după gust.