REȚETE CU CEREALE



1. Turtițe din grîu
Ingrediente: 500 g grîu curat, 1 linguriță sare grunjoasă, 150 ml apă.
Mod de preparare: Se macină fin grîul (cu o rîșniță electrică sau cu o moară casnică de uruială), obținîndu-se făină integrală, din care se face o cocă cu apă și sarea. Se lasă la înmuiat 30 de minute, apoi se fac turtițele, care se coc în tigaie fără ulei, la foc mic.
2. Grîu, hrișcă sau mei copt
Ingrediente: 300 g grîu, hrișcă sau mei, 1 linguriță sare grunjoasă.
Mod de preparare: Se spală bine grîul și se pune în tigaie sau ceaun de fontă cu apă și sare, atît cît să-l acopere. Se lasă la foc iute pînă se evaporă apa și se amestecă continuu pînă grîul își schimbă culoarea și este ușor de mestecat. Hrișca și meiul pot fi coapte fără a fi umezite în prealabil.
3. Terci de grîu
Ingrediente: 200 g făină de grîu integrală, 400 ml apă și un vîrf de cuțit sare grunjoasă.
Mod de preparare: Se pune apă cu sare la fiert. Cînd clocotește, se toarnă (în ploaie) făină de grîu integrală, pînă se obține consistența dorită. Se fierbe 20-30 de minute.
4. Supa de orez cu găluște de grîu
Ingrediente: 100 g făină de grîu integrală, 100 g orez, jumătate de linguriță de sare, 500 ml apă.
Mod de preparare: Din grîul măcinat, puțină apă și sare se face o cocă moale și se lasă la înmuiat 30 de minute. Se fac găluște mici care se pun în apă clocotită cu sare, se fierb 10 minute, apoi se adaugă orezul și se mai fierb 20 de minute.
5. „Lapte” de grîu
Ingrediente: 40 g grîu și 300 ml apă.
Mod de preparare: Se macină grîul (la rîșnița de cafea), se pune într-o cană mare și se toarnă apă fierbinte; se agită și se lasă la răcit. Înainte de a se consuma, se amestecă conținutul.
6. „Pilaf” simplu
Ingrediente: 100 g orez, 300 ml apă, 1/2 linguriță sare grunjoasă.
Mod de preparare: Se spală bine orezul și se pune la fiert cu apă și sarea într-un vas de fontă, la foc moderat, 20 de minute.
7. Hrișcă crudă
Ingrediente: 200 g hrișcă.
Mod de preparare: Se spală boabele de hrișcă, se pun într-un vas și se acoperă cu apă. După 1-2 ore hrișca se înmoaie, se umflă și se poate consuma. Hrișca poate fi înlocuită cu grîu, cu condiția să fie pus la înmuiat cu o seară înainte.
8. Pastă de orez
Ingrediente: 200 g orez, 400 ml apă, 1/2 linguriță sare grunjoasă.
Mod de preparare: Se macină orezul cu o rîșniță de cafea. Se pune apa cu sare la fiert. Cînd clocotește, se adaugă făina de orez. Se fierbe 15-20 minute.
Exemplu de dietă:
Mic dejun: 1-2 căni „lapte” de grîu.
Ora 10: 3-5 linguri hrișcă crudă.
Dejun: 1) supa de orez cu găluște de grîu; 2) pilaf simplu cu făină de grîu copt sau turtițe de grîu.
Ora 17: 3-5 linguri de mei copt.
Cina: 1) terci de grîu; 2) pastă de orez cu turtițe de grîu.
9. Plăcintă de grîu cu orez fiert
Ingrediente: 500 g făină de grîu integrală, 200 g orez, 1 linguriță de sare grunjoasă.
Mod de preparare: Se prepară o cocă cu apă călduță și sare din grîu integral și se fierbe orezul separat cu puțină sare. Se întinde coca cu un făcăleț pentru a obține o foaie de plăcintă, dar ceva mai groasă decît cea de la patiserie. Se pune orezul fiert la mijloc și se rulează foaia de plăcintă. Se presară puțină făină integrală pe tavă, se așează 3 rulouri și se coc la foc iute 10-20 de minute. Se taie în felii groase și se mănîncă în decurs de 7-10 ore.
10. Fulgi din cereale (grîu, orez, secară, ovăz)
Se cumpară de la supermarket sau magazine naturiste și se consumă ca atare, uscate, sau înmuiate în apă, simple sau combinate și în cantitatea pe care o dorim.
11. Turtițele multicereal
Se prepară ca și cele din grîu. Pentru a pregăti coca, pe lîngă făina integrală din grîu, se folosesc suplimentar mei măcinat și fiert, hrișca măcinată înmuiată cu apă 2-3 ore sau orez măcinat și fiert, amestecate în proporții egale sau după imaginația de moment.
Evident, fiecare va adapta aceste rețete după necesitățile personale sau după sfatul medicului și se pot face chiar asocieri parțiale cu unele legume și fructe de sezon.
Soldații romani au cucerit întreaga lume mîncînd grîu, dumneavoastră de ce să nu vă cuceriți sănătatea mîncînd cereale? Succes!
http://www.formula-as.ro