Rețeta zilei



Salam de biscuiți
Ingrediente:
1/2 kg biscuiți
1/2 kg rahat
300 g nuci sau alune
50 g stafide
25 ml esență rom
170 ml apă
50 g cacao
zahăr vanilat, coajă de portocală, un vârf cuțit sare
Modul de preparare:
Biscuiții se pun într-o pungă de plastic și se sfărâmă, de mărimea unei alune. Nucile se pun pe o tavă și se țin 5-10 minute în cuptor, apoi se pun într-o pungă de plastic și se sfărâmă cu sucitorul. Rahatul se taie cubulețe mici. Stafidele se pun într-o cană cu esență de rom și apă cât să le acopere și se lasă 30 min. – 1 ora să se rehidrateze.
Restul de apă, un vârf de cuțit de sare și zahărul se pun pe foc, într-o cratiță de 3 litri, până când se topește zahărul. Apoi se ia de pe foc și se adaugă stafidele și apa cu esență de rom în care acestea au stat și coaja de portocale. Se adaugă nucile, rahatul și biscuiții, cacaua. Se amestecă cu grijă compoziția de salam de biscuiți, prin răsturnare.
Se ia o foaie de plastic și se aranjează pe ea câteva linguri din compoziția de salam de biscuiți. Se rulează apoi foaia și se presează, astfel încât ingredientele să se lipească între ele. Salamul de biscuiți astfel format se pune în frigider pentru câteva ore, apoi se poate tăia în felii. Feliile de salam de biscuiți se servesc ca prăjituri, pudrate cu cacao cernută prin sită deasupra lor.
(www.retete-mancare.ro)