Rețeta săptămânii: Salată de năut și dovleac



Năutul se potrivește foarte bine cu gustul dulce al dovleacului copt, consistența crocantă a boabelor completând-o pe cea catifelată a legumei galbene. Salata de năut și dovleac se poate servi atât ca antreu, cât și ca fel principal, informează The Guardian.
Număr de porții: 3 – 4
Ingrediente:
1 dovleac
6 căței de usturoi
1-2 ardei iuți (chilli), curățați de semințe, tocați fin
4 fire de cimbru proaspăt
4 frunze de dafin
Sare de mare și piper proaspăt măcinat
5 linguri de ulei de măsline sau de rapiță
150 grame năut uscat care se fierbe până se înmoaie (sau o conservă de 400 grame de năut gata fiert)
Sucul de la o lămâie
1 legătură de pătrunjel, tocat
1 legătură de coriandru, tocat
1 legătură mică de mentă proaspătă, tocată
20 grame semințe de dovleac, prăjite în tigaie, fără ulei
Mod de preparare
1. Cuptorul se încinge la 200 grade Celsius. În funcție de gusturi, dovleacul se curăță sau nu de coajă, se taie în două, se curăță de semințe și apoi se porționează în bucăți de circa 4 centimetri. Dovleacul se pune într-o tavă cu usturoiul (necurățat de coajă, dar zdrobit), chilli, cimbru, dafin, sare și piper și circa trei linguri de ulei. Se coace aproximativ 35-45 de minute, până ce dovleacul se înmoaie.
2. Se adaugă în tavă năutul, se amestecă și se mai lasă la cuptor cinci minute.
3. Se scoate tava din cuptor, se adaugă zeama de lămâie, ierburile, semințele de dovleac și sare după gust.
4. Salata se servește caldă, cu restul de ulei pus deasupra (după gust).