Prăjitura „Saint-Honoré” este un desert franțuzesc clasic, foarte fin și aromat, plin de ciocolată, perfect pentru o duminică petrecută în familie.
Număr de porții: 8
Ingrediente
Aluat:
125 de grame de apă
125 de grame de lapte
110 grame de unt
16 grame de cacao
1 vârf de cuțit de sare
5 grame de zahăr
140 de grame de făină
5 ouă medii
crustă de vanilie:
100 de grame făină
80 de grame de zahăr pudră
vanilie
75 de grame de unt
Spumă de ciocolată:
200 de grame de ciocolată neagră 70% cacao
100 de grame de ciocolată cu lapte
50 de grame de sare
6 albușuri de ou
6 gălbenușuri
300 de grame de smântână pentru frișcă
30 de grame de zahăr
zahăr pudră
Mod de preparare:
Se amestecă ingredientele pentru crusta de vanilie, se formează o minge și se dă la frigider pentru o oră.
Se prepară aluatul: se amestecă pe foc apa, laptele, zahărul și sarea, se aduce la fierbere și se ia de pe foc. Se toarnă toată cantitatea de făină amestecată cu cacao, dintr-o dată, se amestecă bine, se pune iar pe foc. Se continuă amestecarea timp de un minut și apoi se ia de pe foc. Se încorporează ouăle în aluat, unul câte unul. După fiecare ou adăugat aluatul se amestecă foarte bine, până la încorporarea completă a acestuia. Din acest aluat se formează, cu ajutorul unei lingurițe, 16 gogoșele (trebuie să vă mai rămână aluat).
Aluatul pentru crustă se întinde până se obține o grosime de aproximativ 2 milimetri, se taie cercuri de un diametru ușor mai mare decât gogoșelele. Pe fiecare gogoașă se pune câte un disc de crustă.
Tava se pune în cuptorul preîncălzit, la 220 de grade Celsius, timp de 15 minute. După 15 minute, temperatura se reglează la 180 de grade Celsius și se continuă coacerea timp de aproximativ 5 minute.
Din restul de aluat se formează, tot pe hârtie de copt, un disc de aproximativ 20 de centimetri, care se coace 15 – 20 de minute în același mod ca gogoșile (acest aluat se poate înlocui cu unul din foietaj sau nisipos, după preferință).
Se prepară spuma de ciocolată: pe baie de aburi (un bol de sticlă se pune pe o oală cu apă și se aduce la fierbere) se topesc ciocolata și untul. Se ia de pe foc, se adaugă gălbenușurile, se amestecă bine. Albușurile se bat spumă tare cu zahărul. Smântâna se bate cu telul pentru a obține frișcă. În amestecul de ciocolată se încorporează treptat albușurile, apoi frișca. Se lasă la frigider 3 ore.
Montarea prăjiturii: Gogoșile se umplu cu crema din ciocolată, se așază în cerc pe discul de aluat în prealabil uns cu puțin cremă. Mijlocul prăjiturii se lasă liber și se umple cu spuma de ciocolată. Se pudrează totul cu zahăr.