Puiul cu tarhon și vin de Porto este un preparat foarte parfumat, foarte potrivit pentru un prânz de weekend, alături de o salată, pâine proaspătă și un pahar de vin bun.
Ingrediente:
Un pui tăiat bucăți (fără piele)
250 de grame de ciuperci
200 de grame de bacon
3 cepe potrivite
3 linguri de făină
3 lingurițe de tarhon
30 de grame de unt
3 linguri de ulei
Pentru sos:
30 de grame de unt
30 de grame de făină
200 de mililitri de supă de pui
300 de mililitri de vin de Porto (sau un vin roșu foarte dulce)
Sare
Piper
Mod de preparare:
Se încălzește cuptorul la 200°C.
Pe o farfurie se pun făina, tarhonul, sare și piper și fiecare bucată de carne se pudrează cu acest amestec.
Într-o cratiță se pun 30 de grame de unt și uleiul de măsline, iar când grăsimea este încinsă se călesc în ea bucățile de carne, care apoi se scot pe o farfurie.
Într-o altă cratiță se călește ceapa cu șunca tăiată bucățele, timp de 5 minute, apoi se pun ciupercile și se mai lasă totul pe foc 2 – 3 minute.
Se prepară sosul: se topește într-o cratiță untul, se adaugă făina și se amestecă bine timp de 2 minute, se adaugă treptat supa de pui și apoi, tot treptat, vinul. Sosul se amestecă permanent pentru a nu se forma cocoloașe (acum se poate adăuga tarhon după gust).
Într-o tavă se pun bucățile de pui, se acoperă cu ceapa, apoi sosul. Se dă la cuptor și se lasă la copt o oră și jumătate, în funcție de mărimea puiului.