Specialiștii recomandă săptămâna aceasta o prăjitură cu scorțișoară, nuci și migdale, potrivită pentru zilele reci de sfârșit de noiembrie și început de decembrie.
Ingrediente:
Aluat: 600 de grame de făină
un cub de drojdie
100 de grame de zahăr
4 ouă
100 mililitri de lapte
150 grame de unt
esență de vanilie
coaja rasă de la o lămâie și un praf de sare
Cremă: 200 de mililitri de lapte dulce
Două lingurițe de scorțișoară
250 de grame de zahăr
200 de grame de nuci măcinate
2-3 mere
12 sâmburi de migdale
O linguriță de zahăr pudră
Mod de preparare:
Se freacă drojdia cu o lingură de zahăr, se adaugă laptele călduț și două linguri de făină și se lasă compoziția la crescut timp de 20 de minte. Se adaugă în această compoziție restul ingredientelor pentru aluat, care se frământă, după care se lasă la crescut o oră.
Între timp se fierbe laptele cu zahărul, scorțișoara și nuca măcinată, până compoziția se îngroașă. Se curăță merele de coajă și sâmburi și se dau pe răzătoare, după care se adaugă crema de nucă. Se condimentează cu scorțișoară și se lasă la răcit.
Pe o planșetă se întinde aluatul, se acoperă cu cremă și se rulează. Se taie rulada în felii, care se pun într-o tava unsă cu grăsime și tapetată cu făină. Pe fiecare melcișor se pune câte un sâmbure de migdală și se mai lasă prăjiturile la crescut încă o oră.
Prăjiturile se coc timp de 50 de minute la foc potrivit. După ce se răcesc prăjiturile, acestea se pudrează cu zahăr.