O prăjitură de ciocolată, cu gust bogat și intens, decorată cu boabe de rodie pentru un aspect festiv, perfectă pentru masa de Crăciun.
Număr de porții: 8
Aluat pentru blat: 50 de grame de zahăr brun, 1 lingură de granule de cafea instant, 3 ouă medii, 1 albuș mediu, o păstaie de vanilie sau o linguriță de extract de vanilie, 25 de grame de făină integrală, 50 de grame de făină cu agent de creștere, 25 de grame de pudră de cacao, 1 linguriță de praf de copt, un vârf de cuțit de sare;
Crema de ciocolată: 100 de grame de ciocolată neagră (minimum 70% cacao), 50 de grame de ciocolată cu lapte, 200 de grame de cremă de brânză cu conținut redus de grăsimi (ricotta, philadelphia etc.), 75 de mililitri de lapte degresat, 25 de grame de zahăr pudră;
Sirop: 2 linguri de zahăr
Decor: zahăr pudră, 2 linguri de boabe de rodie, frunze proaspete de mentă.
Cuptorul se încălzește la 190 grade Celsius.
O formă de copt dreptunghiulară cu dimensiuni de 20,5 cm x 31 cm se unge cu ulei și se căptușește cu hârtie de copt.
Zahărul și cafeaua se macină câteva secunde. Ouăle, albușul, vanilia se pun într-un bol, se mixează 3-4 minute, până ce volumul lor crește, se adaugă zahărul amestecat cu cafeaua treptat și se mai bate 3 – 4 minute. Se adaugă treptat făina, pudra de cacao, praful de copt sarea și se amestecă ușor cu o spatulă, pentru a nu pierde din volum. Aluatul se pune în tavă, se nivelează și se coace 10 minute sau până devine ferm (se face testul cu scobitoarea).
Se face crema: se topește ciocolata pe baie de aburi, amestecând ușor și se lasă la răcit. Se adaugă brânza, laptele, mixând totul până devine pufos, după care se adaugă zahărul pudră. Se lasă la rece până se folosește.
Se face siropul din zahăr și două linguri de apă, fiert la foc mic până se dizolvă. Apoi temperatura se ridică la maximum și se lasă la fiert 30 de secunde – 1 minut.
După ce aluatul s-a răcit, se răstoarnă pe un prosop sau pe o altă foaie de copt, se scoate hârtia pe care s-a copt de pe spate, se unge cu sirop și se rulează. Se desface din nou blatul, cu grijă pentru a nu-l rupe, și se unge cu jumătate din cantitatea de cremă. Se rulează, se acoperă cu cremă.
Rulada de ciocolată se pune pe un platou, se pudrează cu zahăr, se decorează cu boabe de rodie și frunze de mentă.