Rețeta săptămânii: Prăjitură cu brânză, caramel și fructul pasiunii



Prăjitura cu brânză, caramel și fructul pasiunii este un desert exotic, parfumat, care invită la o călătorie gastronomică.
Număr de porții: 4
Ingrediente (pentru o formă de tartă de aproximativ 22 de centimetri)
Pentru crusta de aluat:
250 de grame de biscuiți digestivi
80 de grame de unt
30 de grame de ghimbir confiat
2 centimetri de ghimbir proaspăt
coaja de la 3 lămâi verzi
Pentru umplutură:
400 de grame de cremă de brânză (de tip Philadelphia sau similar)
50 de grame de zahăr
2 ouă
zeama de la 2 lămâi verzi
Pentru sosul caramel:
2 fructe ale pasiunii (se poate înlocui cu 2 fructe de kiwi)
zeama de la două lămâi
100 de grame de zahăr
2 linguri de lapte integral
Mod de preparare:
Pentru crustă, se zdrobesc biscuiții cu ajutorul unui mixer sau al unui făcăleț. Se adaugă untul topit, ghimbirul confiat tăiat cubulețe, ghimbirul proaspăt ras și coaja de lămâie verde. Se amestecă bine.
Forma de tartă se căptușește cu hârtie de copt, se pune aluatul și se întinde cu ajutorul degetelor pe fund și pe pereții tăvii.
Cuptorul se încinge la 180°C. Aluatul de tartă se coace 5 minute, apoi se lasă la răcit.
Brânza se bate spumă, se adaugă zahărul, zeama de lămâie, ouăle. Compoziția se bate foarte bine și se toarnă peste aluatul copt. Tava se acoperă cu o folie de aluminiu și se coace 30 de minute la o temperatură de 150°C. Tarta se scoate din cuptor (nu va arăta foarte închegată), se scoate din tavă cu ajutorul unui cuțit. Se lasă la frigider cel puțin 12 ore.
Pentru caramel: se scoate pulpa fructelor. Zahărul se topește pe foc mic, până capătă o culoare galben brun. Se ia de pe foc, se adaugă pulpa fructelor, zeama de lămâie și se amestecă energic pentru a se obține un caramel omogen. Se adaugă laptele integral, continuând amestecarea. Se pune din nou pe foc mic, 2 – 3 minute, apoi se lasă la răcit.
În momentul servirii se acoperă feliile de tartă cu caramel.