Pizza cu ceapă verde și ciuperci pare a fi una dintre cele mai simple rețete, dar, cu produse de calitate și cu măiestrie culinară, poate să fie mâncarea consumată de personalul din bucătăriile din restaurantele de lux.
The Guardian a realizat, recent, un material despre mâncărurile pe care patronii unora dintre cele mai bune restaurante le pregătesc pentru staff-ul din bucătărie. Bucătarul-șef Martin Picard, patronul celebrului restaurant Au Pied du Cochon din Montreal, a dezvăluit secretele unei pizza pe care uneori o servește angajaților săi – pizza cu ceapă verde și ciuperci.
Număr de porții: Șase pizza
Ingrediente:
Pentru aluat:
10 grame drojdie granule
1 linguriță de zahăr granulat
625 grame de făină, la care se adaugă câteva mâini de făină pentru tapetat
1 lingură de sare de mare fină
1 lingură de ulei de măsline la care se adaugă puțin ulei pentru uns
Pentru sosul de tomate
1 cutie de roșii decojite (794 grame) sau două cutii mai mici
3 căței de usturoi, decojiți și mărunțiți
1 lingură de ulei de măsline
4 crenguțe de cimbru proaspăt
4 frunze mari de busuioc
1 linguriță de sare de mare
Pentru topping
1 ceapă medie, decojită și tăiată mărunt
340 grame de ciuperci asortate, tăiate subțire
570 grame de mozzarella, tăiată felii, dată prin răzătoare sau ruptă
2 legături de ceapă verde (cu părțile verzi și albe), tăiate în bucăți de 5 cm
sare de mare și piper proaspăt măcinat după gust
ulei de măsline, atât cât este necesar
70 grame de mălai
Mod de preparare:
Pentru blat – Amestecați drojdia și zahătul cu 475 de mililitri de apă călduță și lăsați amestecul să stea la temperatura camerei până când apar la suprafață mici bule (timp de două minute). Amestecați cu sarea și uleiul de măsline până când faceți o cocă omogenă. Puneți făină pe un tocător. Frământați aluatul până devine elastic (timp de cinci minute). Puneți aluatul într-un bol care a fost uns în prealabil cu ulei de măsline. Acoperiți bolul cu folie alimentară și lăsați-l la temperatura camerei, timp de aproape o oră, până când își dublează dimensiunea. Împărțiți aluatul în șase sfere egale, pe care le așezați pe o tavă tapetată cu hârtie de pergament și apoi acoperiți din nou cu folie alimentară. Lăsați și aceste bucăți până își dublează dimensiunea. Înainte de a le folosi, lăsați aluatul să „respire” încă o oră.
Pentru sos – Tocați roșiile cu robotul de bucătărie, până când faceți un sos cu pulpă. Puneți sosul într-un borcan, adăugați usturoi, ulei de măsline, cimbru, busuioc și sare. Acoperiți și scuturați borcanul 30 de secunde. Încălziți cuptorul la maxim. Tapetați tăvile de pizza cu un strat generos de mălai. Din fiecare sferă de aluat faceți un blat cu un diametru de 20 centimetri. Puneți un strat subțire de sos, pe care așezați ceapa, ciupercile, brânza și ceapa verde. Stropiți ușor cu ulei de măsline.
Coaceți timp de 12-14 minute, până când marginile devin aurii iar brânza începe să capete o ușoară culoare maronie.