Legumele în foietaj crocant constituie un preparat tipic oriental, cu un gust dulceag și o textură crocantă, putând fi servite atât ca antreu, cât și ca fel principal, la un prânz într-o zi de toamnă.
Număr de porții: 4
3 dovlecei (500 de grame)
1 ceapă mică
1 cartof
2 fire de pătrunjel tocat
2 ouă
250 de mililitri de lapte
50 de grame de unt
8 foi de aluat tip foietaj
5 linguri de ulei de măsline
sare și piper proaspăt măcinat, după gust
Mod de preparare:
1. Dovleceii se spală și se usucă cu ajutorul unui prosop de bucătărie. Se rad legumele pe răzătoarea mare. Ceapa se curăță și se toacă fin. Cartoful se curăță și se dă pe răzătoarea mare. Pătrunjelul se spală și se toacă fin.
2. Într-o tigaie se încing două linguri de ulei, se călește ceapa timp de două minute, se adaugă dovleceii. Se lasă 10 minute la foc mediu, amestecând regulat.
3. Se adaugă cartoful, se mai lasă pe foc trei minute, amestecând ușor. Se stinge focul, se sărează, se condimentează cu piper, pătrunjel și se amestecă un ou în compoziția de legume.
4. Untul se topește într-o caserolă, se ia de pe foc, se adaugă laptele, oul și uleiul rămase. Se amestecă bine cu o furculiță.
5. Cuptorul se încălzește la 180°C. Se taie foile de aluat pe mărimea tăvii în care se va coace plăcinta. Se pun primele patru foi, unse fiecare cu câteva linguri din amestecul de unt și lapte. Se pune apoi compoziția de legume și restul de foi, unse fiecare cu amestecul de unt și lapte. Ceea ce rămâne din această compoziție lichidă se toarnă deasupra.
6. Se coace timp de 30 de minute. La finalul procesului de coacere se scoate din cuptor, se stropește cu o lingură de apă, se acoperă cu un prosop curat și se lasă să se odihnească 20 de minute înainte de a o servi.