Rețeta săptămânii: Buturugă de Crăciun



Buturuga de Crăciun este un desert tradițional în Franța, Belgia, Canada, Liban, Vietnam și alte câteva țări francofone și foste colonii franceze. Prăjitura este ornată astfel încât să arate ca o buturugă pregătită pentru străvechiul foc aprins cu ocazia solstițiului de iarnă.
Număr de porții: 8
Ingrediente pentru aluat:
100 de grame de zahăr
100 de grame de făină
5 ouă
1 plic de zahăr vanilat
Ingrediente pentru cremă:
100 de grame de zahăr tos
1/2 ceașcă de cafea cu apă
3 gălbenușuri de ou
250 de grame de unt
100 de grame de ciocolată neagră
2 mililitri de concentrat de cafea
Mod de preparare:
1. Se prepară blatul: se freacă patru gălbenușuri de ou cu zahărul și zahărul vanilat. După ce compoziția devine cremoasă se adaugă un ou întreg și se amestecă bine. Se adaugă făina, treptat, apoi cele patru albușuri bătute spumă. Aluatul se toarnă într-o tavă dreptunghiulară căptușită cu hârtie de copt și se coace la 200°Celsius, în cuptorul preîncălzit, timp de 10 minute. Se scoate din cuptor cu tot cu hârtia de copt, se pune pe o suprafață rece (de exemplu, o placă de marmură) și se acoperă cu un prosop (astfel va fi mai ușor de rulat).
2. Se prepară crema: se topește zahărul în apă, la foc mic, până se obține un sirop gros, care se varsă, puțin câte puțin, peste gălbenușuri. Se amestecă această cremă cu un tel, continuu, până se răcește. Se adaugă untul topit și se amestecă bine pentru a obține o cremă fină. Crema se împarte în două, jumătate se parfumează cu cafea, cealaltă jumătate, cu ciocolata topită în puțină apă.
3. Se montează prăjitura: se înlătură hârtia de copt de pe blat, se unge cu crema de cafea și se rulează pe lungime. Tăiați capetele prăjiturii pentru a obține niște „noduri” de copac. Acoperiți rulada cu crema din ciocolată, lipiți nodurile de prăjitură și, cu ajutorul unei furculițe, trasați linii neregulate de-a lungul acesteia pentru a obține efectul de scoarță de copac.
Se ține la rece înainte de servire.