Un preparat de început de toamnă, consistent și aromat, bărcuțele de vinete umplute cu carne tocată și decorate cu brânză și mărar sunt potrivite pentru un prânz cu prietenii sau în familie.
Număr de porții: 4
Ingrediente:
2 vinete
200 de grame de carne de vită tocată
2 cepe
2 roșii
1 lingură de mărar și pătrunjel tocate
1 lingură de coniac
30 de grame de unt
100 de grame de brânză gruyere rasă
30 de grame de făină
300 de mililitri de lapte
ulei de măsline
nucșoară (după gust)
sare și piper
Mod de preparare
Vinetele se taie în două pe lungime și se scoate miezul ușor, cu ajutorul unei linguri. Bucățile de vânătă se opăresc timp de un minut în apă fierbinte.
Ceapa se taie cubulețe, se călește circa trei minute în două linguri de ulei de măsline. Se adaugă carnea tocată, se mai lasă trei minute pe foc, după care se pun în acest amestec bucățile de vinete, roșiile zdrobite, coniacul, verdeața, sarea și piperul. Se mai lasă pe foc câteva minute.
Pentru sosul bechamel, untul se topește într-o cratiță, pe foc, se adaugă făina, se amestecă bine timp de două minute. Se varsă în cratiță laptele și se mai fierbe patru minute, amestecând mereu cu ajutorul unui tel. Se adaugă jumătate din cantitatea de brânză, nucșoara și sare după gust.
În cojile de vinete se pune jumătate din sosul bechamel, se adaugă carnea, se acoperă cu sos și cu brânza rămasă.
Se coc bărcuțele timp de 20 de minute în cuptorul preîncălzit, la 220°C.
Se decorează cu mărar.