Este bun pentru inimă, creier, asigură o bună protecție împotriva a numeroase boli. Are aceeași reputație pe tot parcursul anului, dar mai ales în sezonul rece. Verde sau negru, ceaiul rimează perfect cu sănătatea noastră. Această plantă este bogată în polifenoli, substanțe protectoare ale sănătății. Polifenolii sunt recunoscuți pentru acțiunea lor antioxidantă. Ei reduc riscul formării în exces a radicalilor liberi, substanțe care favorizează îmbătrânirea prematura a celulelor și apariția bolilor. Este important de știut că ceaiul conține antioxidanți foarte puternici: catechine (ceaiul verde), flavine (ceaiul negru), flavonoli. Unii specialiști sunt de părere că antioxidanții din ceai sunt mai valoroși chiar decât vitaminele C și E, recunoscute în special pentru calitatea lor de antioxidanți.
ANTICANCER. Cercetători din lumea întreagă au efectuat studii prin care să demonstreze virtuțile ceaiului în lupta contra cancerului. Și rezultatele înclină în mod vizibil balanța în favoarea ceaiului. Astfel, numeroase studii au remarcat efectele antitumorale ale polifenolilor. Se pare că în special ceaiul negru are efect protector contra cancerului. Aceasta plantă diminuează riscul de cancer de sân, dar și de prostată. Sunt studii care subliniază că în egala măsură ceaiul asigură un anumit grad de protecție împotriva razelor ultraviolete, contracarând acțiunea periculoasă a soarelui asupra pielii.
BUN PENTRU INIMĂ. Rolul ceaiului în prevenirea bolilor cardiovasculare este susținut de numeroase dovezi. Ceaiul reușește să reducă formarea plăcilor de aterom, responsabile de obturarea arterelor. Mecanismul este pus tot pe seama antioxidanților din compoziția acestei plante, care diminuează procesul de formare a acestor plăci periculoase. De asemenea, polifenolii din ceai au efect antitrombotic.
Consumul a trei cești zilnic reduce cu 11% accidentele cardiace. Însă atenție, nu depășiți această doză! În exces, ceaiul ar putea diminua absorbția fierului la nivelul intestinului. În acest sens, vizate sunt persoanele anemice și femeile însărcinate.
CAP. Ceaiul este la fel de bun și pentru cap. În compoziția ceaiului se găsește teina, cunoscută și sub numele de cafeină. Cantitatea de teina este legată de cât timp e ținută planta la infuzat. Potrivit unor studii, infuzia de ceai de trei minute permite extragerea din plantă a 50% din cantitatea de cafeină, iar în cinci minute de infuzie se obțin aproximativ 80%. Consumul moderat de ceai este indicat în cazurile de oboseală. O cană de ceai călduț este și un remediu util împotriva stresului. Totodată, ceaiul călduț reduce procesul de constricție a vaselor sangvine de la extremități.
SLĂBIT. Deși are multiple virtuți în ceea ce privește apărarea sănătății, totuși ceaiul nu face minuni în ceea ce privește silueta. Fără zahăr, o ceașcă de ceai conține doar două calorii și ajută la eliminarea toxinelor, proces benefic în cazul persoanelor regimului hiperproteic. Chiar dacă de unul singur nu slăbește, totuși asociat cu diete speciale, consumul de ceai contribuie la pierderea în greutate.
VERDE SAU NEGRU? Ceaiul verde și ceaiul negru provin din aceeași plantă. Diferențele apar în timpul prelucrării. Astfel, procesul de fermentare în cazul ceaiului presupune o etapă de fermentare care durează aproximativ patru ore, în timp ce pentru ceaiul verde această etapă este mult mai scurtă. Dar trebuie să știți că indiferent că este negru sau verde, ceaiul este valoros prin cantitatea și valoarea antioxidanților. Alegerea este numai o chestiune de gust. Totuși, ceaiul negru conține mai puțină teină.
Sursa: www.gradinamea.ro




