Ceaiul, cafeaua, nucile, exercițiile fizice și petrecerea timpului în aer liber alcătuiesc „rețeta” ideală împotriva maladiei Alzheimer, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Institute for Basic Research in Developmental Disabilities din New York, relatează dailymail.co.uk.
Maladia Alzheimer și alte forme de demență afectează în prezent peste 800.000 de britanici, însă specialiștii consideră că numărul acestora se va dubla în decursul unei singure generații, din cauza procesului de îmbătrânire accelerată a populației.
Ceai, cafea, nuci și mișcare în aer liber
O ceașcă zilnică de ceai sau de cafea ar putea însă să-i protejeze pe oameni de efectele devastatoare ale acestei maladii. Ambele băuturi reduc cu 40% pierderile de memorie, potrivit acestui studiu, prezentat la sfârșitul săptămânii trecute în cadrul International Conference on Alzheimer’s Disease, care a fost organizată în Hawaii.
La rândul lor, cercetătorii de la University of California au afirmat că persoanele în vârstă de peste 65 de ani care beau ceai cu regularitate prezintă cu 37% mai puține semne de demență comparativ cu persoanele care nu obișnuiesc să consume această băutură.
Persoanele care beau cafea de cel puțin cinci ori pe săptămână beneficiază de o reducere cu 20% a pierderilor de memorie comparativ cu persoanele care nu beau deloc cafea.
Un alt studiu a relevat faptul că și nucile au efecte benefice împotriva acestei boli. Șoarecii care au beneficiat de o dietă bogată în nuci au relevat o îmbunătățire considerabilă a capacității de învățare dar și a memoriei.
Cercetătorii americani susțin că nu doar alimentele și băuturile consumate, ci și stilul de viață reprezintă un factor important care conduce la scăderea riscului de declanșare a maladiei Alzheimer.
Persoanele în vârstă care practică „cu moderație” exerciții fizice, precum golf și jogging, beneficiază de un risc cu 40% mai mic de a suferi de Alzheimer, au declarat cercetătorii de la University School of Medicine din Boston (statul Massachusetts, n.r.).
Și petrecerea timpului în aer liber reduce riscul de apariție a acestei maladii. Persoanele care nu au în organism un nivel suficient de vitamina D – sintetizată prin expunerea pielii la razele solare – sunt mult mai predispuse la a suferi de Alzheimer.
Deficitul de vitamina D crește riscurile de Alzheimer
Cercetătorii de la Exeter University din Marea Britanie au realizat un studiu pe un eșantion de 3.300 de persoane în vârstă de cel puțin 65 de ani și au descoperit că pacienții care sufereau de un deficit de vitamina D prezentau un risc de cinci ori mai mare de a suferi de maladia Alzheimer.
Deși vitamina D se află în câteva produse alimentare – în special în uleiul de pește și ouă – cea mai mare parte din doza recomandată de vitamina D este sintetizată pe cale naturală de organismul uman, în urma expunerii la soare.
Alzheimer este o maladie cognitivă degenerativă care atacă progresiv creierul, cauzând pierderi de memorie, stare de confuzie și schimbări bruște de dispoziție. Pacienții aflați în stadiul final al bolii își pierd capacitatea de vorbi, de a înghiți și de a se deplasa.