Rețetă de post



Supă cremă de ciuperci
Supă cremă de ciuperci

Supă cremă de ciuperci
Ingrediente:
– 3 cepe mici (sau una mare)
– 100 ml apă (sau smântână groasă, dacă se pregătește mâncare de frupt)
– 2-300 gr ciuperci champignon
– o lingură de griș
– un cartof mic
– 3-4 linguri ulei (sau cât cuprinde ceapa pentru a se prăji ușor și frumos) de floarea-soarelui sau de măsline
– sare (cca. o linguriță la litru de apă) și piper (după gust)
– frunze de coriandru uscat (nu are aroma puternică a celui verde, ci o aromă mult diferită și mai delicată) sau pătrunjel
– 2.5 litri supă de legume (sau apă, dar supa se face foarte ușor, dintr-o ceapă, un morcov, niște țelină, dafin, boabe de piper)
– o linguriță-două de zeamă de lămâie (opțional și numai dacă supa iese prea dulce)
Preparare:
Se curăță ceapa, se toacă mare și se aruncă în oală la prăjit, împreună cu uleiul. Se lasă la foc potrivit cu capac.
Între timp se spală ciupercuțele și se toacă mare și neglijent, amestecând din când în când prin ceapă, să nu se ardă.
Se aruncă și ciupercuțele peste ceapă, se învârte de două ori, se pune rapid capacul și se lasă focul la mediu. În zece minute și câteva amestecări ciupercuțele vor scădea mult în volum și vor fi tocmai gata.
Se adaugă supa și cartoful tăiat cuburi. Acum se lasă la foc iute până începe să clocotească nițel, apoi se dă focul la mediu spre mic. Se lasă să fiarbă cu capac.
După vreo 10-15 minute de clocotit (cât îi ia cartofului să se moaie), se amestecă apa, pentru o supă de post sau smântâna (pentru mâncare de frupt) cu lingura de griș și se adaugă la supă. Se amestecă bine și se mai lasă la fiert încă 5 minute.
Se ia mixerul cu picior și se pune în funcțiune, de preferat în oala luată de pe foc. Se mixează bine-bine să nu rămână bucățele nici cât un bob de mac. Cu cât se mixează mai mult, cu atât va fi supa mai fină.
Sigur că se pot păstra câteva ciupercuțe separat înainte de a pune mixerul în funcțiune, ciupercuțe care se adaugă apoi în supa cremă – supa va dobândi un aspect deosebit.
Și evident că se poate folosi în loc de mixerul cu picior, un robot în care se toarnă supa, se procesează, apoi se pune la loc în oală.
În acest moment se potrivește de sare și piper, apoi se adaugă coriandrul. Dacă e prea dulce se drege cu puțină zeama de lămâie. Se mai lasă un clocot și supa e gata.
Această supă cremă nu va ieși groasă, totuși suficient cât să se poată numi supă-cremă.
(www.culinar.wordpress.com)