Ingrediente:
Pentru cartofi:
4 cartofi mai mari,
1 conservă ciuperci (sau echivalentul în ciuperci congelate),
1 colț de pâine de o zi,
2-3 fire verdeață,
1-2 linguri făină,
1 ceapă mică,
2 căței de usturoi,
sare, piper.
Pentru sos:
1 conservă roșii în bulion 250gr.
1 ceapă mai mare,
3 linguri amestec de legume congelate,
foi de dafin,
boabe de piper,
puțin oregano,
2 căței de usturoi,
ulei,
sare sau condiment tip vegeta.
Preparare:
1. Se spală cartofii și se pun la fiert întregi, în coajă, cam 15-20 minute (să nu fie nici tari, nici super fierți). Se lasă la răcit iar când sunt încă călduți se scobesc cu lingurița.
2. În timp ce fierb cartofii se face sosul: se toacă ceapa mare și se călește în 2 linguri de ulei. Se adaugă legumele congelate și 1 cană de apă și se lasă să se înmoaie bine ceapă. Se adaugă roșiile cu tot cu suc, condimentele, usturoi tocat fin și se mai lasă 5 minute.
3. Umplutură: se mixează toate ingredientele: ciupercile, pâinea înmuiată în apă și apoi stoarsă bine, ceapă, usturoiul, verdeață, făină, condimentele, sarea. Cu această compoziție se umplu cartofii.
4. Într-un vas se pune sosul, se mai adaugă o căniță cu apă, se așeazăcartofii umpluți, se stropesc cu puțin ulei și se dau la cuptor 30-40 minute. Din compoziția pentru umplutură se mai pot face chifteluțe, care se dau prin pesmet și de prăjesc în ulei încins. Se potrivesc foarte bine cu cartofi la ceaun. Timp de preparare: circa o oră și jumătate.
(sursa: www.reteteculinare.ro)