La Muzeul de Științele Naturii Suceava poate fi vizionată expoziția temporară „Reptile vii”, care prezintă publicului circa 70 de specii de reptile de pe toate continentele, cărora li se alătură șase specii de tarantule.
Florin Sîrb deține una dintre cele mai mari și mai diversificate colecții de reptile din țară
Expoziția este realizată de crescătorul de reptile arădean Florin Sîrb, care s-a încumetat la vreme de iarnă să o prezinte itinerant.
Florin Sîrb, care a fost și cu doi ani în urmă la Suceava, deține una dintre cele mai mari și mai diversificate colecții de reptile din țară, care cuprinde exemplare impresionante prin mărime (piton, boa constrictor), șerpi cu veninul ucigător (mamba verde, taipanul, șarpele cu clopoței), iguane, șopârle și broaște țestoase, dar și o gamă variată de tarantule.
Expuse în terarii cu vitrine din sticlă, reptilele au ajuns la Suceava după ce au fost prezentate la Bacău, iar de aici vor fi duse la Botoșani.
Inedită este prezența în expoziție a unor… reptile sculptate
Reptilele care constituie o noutate față de expoziția precedentă sunt pitonul tigrat (un șarpe care cântărește circa 70 de kg) și caimanul, exemplare expuse în două terarii de dimensiuni mari, chiar la intrare.
Inedită este însă prezența în expoziție a unor… reptile sculptate, realizate de Florin Sîrb cu multă minuțiozitate, piese pe care, prin tehnica pirogravurii, a fost reprodus fiecare solz.
Executate din lemn de tei sau de plop, reptilele sculptate de Florin Sîrb, care au atitudinea și coloritul exemplarelor originale, pot fi ușor confundate cu cele vii. Dar au și prețuri pe măsură, pentru că, așa cum a spus el, a vândut o astfel de sculptură cu 300 de euro.
Reptilele sunt hrănite la două/ trei săptămâni, întrucât metabolismul lor este lent
Reptilele vii, care sunt transportate de la o destinație la alta în saci din pânză, sunt hrănite cu șoareci (din propria crescătorie), vii sau congelați, dar și cu carne de pasăre.
Hrana li se dă la un interval de două/ trei săptămâni, întrucât metabolismul lor este lent.
Fiecare exemplar are un carnet de sănătate și, la intervale regulate, toate reptilele sunt supuse unui control sanitar, precum și unor tratamente de deparazitare și dezinsecție.
Terariile în care sunt prezentate în expoziție sunt încălzite cu becuri electrice (temperatura trebuie păstrată între 22-27 de grade Celsius), iar „patul” pe care se mișcă acestea este realizat din tocătură de lemn (din esențe care nu pot provoca alergii respiratorii) sau pietriș foarte mărunt.
Expoziția poate fi vizitată zilnic, de luni până duminică, în intervalul orar 9.00-17.00
Florin Sîrb spune că din luna decembrie a acestui an și în primele două luni ale anului următor nu va mai organiza expoziții itinerante pe timp de iarnă, întrucât efortul și cheltuielile sunt mari. În anotimpul cald, însă, staționează cu reptilele sale câte trei luni pe litoral.
Expoziția, în care pot fi văzute vipere africane și asiatice, cobre, șerpi cu clopoței, dar și șopârla cu limba albastră, poate fi vizitată până pe data de 9 martie a.c., zilnic, de luni până duminică, în intervalul orar 9.00-17.00. Prețul unui bilet este de 3 lei pentru preșcolari și elevi și de 5 lei pentru adulți.