Șase elevi și trei cadre didactice de la Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” Dumbrăveni au luat parte la cel de-al cincilea schimb de grupuri de elevi din cadrul proiectului „Forensics and Creative Theatre” („Competiții oratorice și teatru creativ”), derulat sub egida programului european Erasmus+. Această activitate transnațională de învățare, predare și formare a avut loc la școala parteneră Istituto Tecnico Tecnologico „Giovanni Malafarina” din Soverato (Italia), în perioada 3-7 octombrie 2016.
Prima zi a fost dedicată deschiderii oficiale, când partenerii implicați în proiect au avut ocazia să facă cunoștință cu directorul instituției și să viziteze școala. Elevii și profesorii au fost impresionați de dotările moderne ale școlii, în special de cele necesare procesului de predare, care asigură condiții superioare de achiziționare a cunoștințelor. Programul a continuat cu cel de-al doilea campionat oratoric transnațional al proiectului, care le-a dat ocazia elevilor din cele șase țări partenere să se grupeze în echipe mixte, formate din câte trei elevi și să dezbată pe teme de actualitate ale lumii moderne: Legalizarea canabisului, Eutanasia, Exploatarea animalelor și Învățarea digitală împotriva învățării tradiționale. Publicul a fost impresionat de discursurile elevilor care au adus dovezi și date actuale pentru a atrage atenția asupra importanței și aspectelor diferite ale acestor teme. Pe lângă aspectul educativ, dezbaterile au încurajat comunicarea și interacțiunea dintre elevi și au avut ca principal obiectiv să ajute la dezvoltarea deprinderilor, aptitudinilor și a cunoștințelor participanților într-o manieră atractivă.
Pe lângă aceste activități, programul a cuprins vizite culturale și excursii educaționale în zone turistice de mare interes pentru regiunea Calabria. Cu această ocazie elevii și profesorii au fost oaspeții Festivalului Regional Tropea din regiunea Vibo. În timpul excursiilor a fost vizitat Scilla, un sat de pescari pitoresc și castelul cu același nume care domină regiunea. Palmi (o stațiune balneară și unul dintre cele mai importante centre culturale din Calabria în domeniul literar, muzical, istoric și arheologic), Biserica Ortodoxă din Seminara, Teatrul Antic din Taormina (Sicilia) și Grădinile Naxos sunt alte atracții turistice vizitate, de mare importanță pentru cultura Italiei.
Programul acestui schimb de grupuri de elevi a mai inclus o conferință ce a avut loc cu ocazia Zilei Erasmus, când unele dintre cele mai importante oficialități din domeniul educației și administrației din regiunea Calabria au susținut discursuri pe diverse teme de interes: Teatrul și Didactica, Teatrul și Incluziunea Socială, Sportul și Integrarea, Consiliul Elevilor în Europa. Discursurile au fost precedate de reprezentațiile unor elevi talentați, membri ai fiecărei echipe transnaționale, care au impresionat publicul cu melodiile și scenetele interpretate.
Sub egida eTwinning a fost organizat un seminar unde ambasadorii programului au vorbit despre dezvoltarea și menținerea parteneriatelor educaționale. În timpul seminarului au mai fost prezentate instrumente media interesante și interactive.
Activitatea transnațională de învățare/predare/formare a oferit elevilor multe beneficii și rezultate. Astfel, elevii au dobândit o serie de competențe, printre care: dobândirea de cunoștințe dincolo de cele pe care le asimilează în mod normal la orele de curs, încredere în sine și echilibru, dezvoltarea gândirii critice, autonomie în gândire, atitudine pozitivă față de comunicare, toleranță față de valorile, opiniile și argumentele celorlalți, dezvoltarea abilităților interpersonale și a deprinderilor de comunicare în limba engleză, dezvoltarea unei atitudini de înțelegere și respect pentru diversitate.
Cel de-al 5-lea schimb de grupuri de elevi a reprezentat o experiență valoroasă pentru toate părțile implicate: elevi, profesori și părinți, datorită schimbului de bune practici și de informații despre cultura și tradițiile țărilor implicate, precum și prieteniilor legate între elevi ce vor rămâne pentru totdeauna în memoria acestora.
Prof. coord. Simona Bardan și prof. Oana Pădurariu




