Presa străină a efectuat reportaje la cele două abatoare din România implicate în scandalul cărnii de cal descoperite în produse semipreparate din Marea Britanie sau i-a contactat pe reprezentanții acestora, care au încercat să își dovedească nevinovăția.
Financial Times a mers atât la abatorul Doly Com din comuna Roma din Botoșani, cât și la CarmOlimp din satul Ucea de Jos, în munții Făgăraș, ambele exportatoare de carne de cal către UE.
Paul Șoneriu, directorul CarmOlimp susține că firma sa a exportat carne în bucăți mari, nu carne tocată, către Olanda. Doly Com susține de asemenea, că a exportat doar carne de cal etichetată ca atare și nu în Franța, ci în Olanda, Suedia și Bulgaria.
Denumită după fondatorii săi, Carmen și Olimpiu Șoneriu în 1993, compania CarmOlimo a construit fabrica de procesare a cărnii în valoare de două milioane de euro în 2004, cu ajutorul fondurilor europene. Compania nu le-a permis jurnaliștilor să intre în abator, marți, din motive de siguranță alimentară, susține aceasta, nu pentru că ar avea ceva de ascuns.
Fiul lui Șoneriu, Paul, conduce în prezent afacerea iar fratele său, Valentin, a devenit secretar de stat în Ministerul Agriculturii luna trecută. Paul Șoneriu a negat însă orice mușamalizare și a precizat că poziția în Guvern a fratelui său este irelevantă.
Spre deosebire de afacerile cu carne de vită și porc, în cazul cărora animalele provin din propriile ferme, Șoneriu susține că firma cumpără cai de la fermieri atunci când animalele nu mai pot fi folosite la muncă sau când familiile nu își mai permit să le îngrijească. Iar acest lucru s-a întâmplat tot mai frecvent în timpul crizei economice.
Cai bătrâni nu înseamnă o calitate proastă a cărnii, a precizat el. Toți au certificate de sănătate emise de veterinari.
Sky News a dezvăluit un document care pare să exonereze cele două abatoare românești aflate în centrul scandalului privind carnea de cal. O factură eliberată de abatorul CarmOlimp din Brașov arată cum carnea de cal a fost etichetată corect. Aceasta este inscripționată „Carne Cal Integral”.
„Carnea de cal a fost etichetată și transportată drept carne de cal, iar cantitatea a fost foarte mică”, a declarat purtătoarea de cuvânt a abatorului, Loredana Albu. „Vorbim despre bucăți întregi de carne de cal în pachete congelate de 25-30 de kilograme, prin urmare nu a fost tocată”, a adăugat ea.
Ea a arătat, de asemenea Sky News un e-mail primit de un agent olandez care a cumpărat carne congelată, recunoscând livrarea.
Celălalt abator, DolyCom, a dat publicității întreg registrul de vânzări care arată că a exportat carne de cal congelată unui agent olandez și că nu a pretins niciodată că ar fi vită.
„Sunt foarte îngrijorat deoarece undeva pe drum, înainte de preparea lasagnei și a hamburgerilor, cineva a făcut probabil o greșeală intenționată”, a declarat directorul DolyCom, Iulian Căzăcuț.
Potrivit Daily Telegraph, care a realizat, de asemenea, un reportaj în România, aproximativ 400 de cai trec lunar porțile abatorului DolyCom. Aceștia sunt adunați din toată țara la un preț mediu de 200 de lire sterline fiecare și sunt tăiați în bucăți, apoi exportați în restul Europei.
Directorul firmeri, Iulian Căzăcuț, a refuzat să implice ce cineva, dar a spus criptic: „De cele mai multe ori hoțul este cel care strigă hoții”. El susține că are bănuielile sale, dar a refuzat să precizeze cine crede el că se află în spatele fraudei de 300.000 de lire sterline.
În pofida faptului că se află într-una dintre cele mai sărace regiuni din Estul Europei, abatorul este unul dintre cele mai moderne din România. Dar cu toată igiena, un miros bolnăvicios persistă în aer, iar cimentul de pe jos este pătat cu sânge.
Animalele sunt sacrificate cu grijă, cu un glonț în cap și apoi atârnate timp de două zile pentru a se efectua teste veterinare care să arate dacă animalele sunt bolnave sau nu. Carcasele sănătoase sunt apoi transferate într-o sală în care 60 de măcelari le taie în porțiuni mai mici.
Petru Romanuc, în vârstă de 35 de ani, care a lucrat în Scoția, a declarat că abatorul în care lucrează de opt ani are standarde la fel de ridicate ca cele din Marea Britanie.
Potrivit Daily Mirror, compania olandeză Draap Trading Limited a cumpărat carne de cal în valoare de 45.000 de lire sterline de la abatorul românesc CarmOlimp. Unul dintre clienții Draap este firma franțuzească Spanghero, care a furnizat carne pentru lasagna.
Documentele de transport arată camioane care au transportat carne de cal din România către un depozit deținut de firma Nemijtek din Breda, în Olanda, înainte de a fi trimisă în Franța.
Draap se află acum în centrul unei investigații în Olanda. Dar potrivit legislației olandeze, dacă o companie este descoperită că a etichetat în mod deliberat carne de cal drept vită riscă o amendă maximă de 880 de lire sterline.
Potrivit Daily Mail, carnea din România a fost vândută inițial unui trader olandez, care onora un contract primit de la un antreprenor cipriot. Ciprioții au vândut apoi carnea către firma franțuzească Spanghero. Dar se pare că în timp ce carnea a fost trimisă către Olanda, banii au fost trimiși din Cipru.
AFP, care a realizat un reportaj la abatorul Doly-Com situat la intrarea în comuna Roma, precizează că acesta este dotat cu echipamente germane și daneze de ultimă generație. Temperatura este strict controlată, la fel ca regulile de igienă impuse celor 300 de angajați și vizitatorilor. Într-un staul din apropiere, se aude muzică de relaxare.
Directorul abatorului susține că deși compania sa a fost exonerată de minister, se „teme că o parte dintre clienți vor fi de acum reticenți la a cumpăra” marfa sa. „Este un șoc, ca un tsunami care vine după un seism”, a declarat el supărat. „Dar pe termen lung sper că această afacere va fi un semnal de alarmă pentru toată Europa, astfel ca cei care nu respectă regulile să fie pedepsiți”.