Întârzierea lucrărilor la investiția privată în Centrul de Radioterapie și Diagnostic Precoce, din curtea Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, a prilejuit, ieri, în ședința Consiliului Județean Suceava, un schimb acid de replici între managerul unității medicale, Vasile Rîmbu, și consilierul PSD Dan Ioan Cușnir. Social-democratul a cerut explicații despre stadiul lucrărilor și a afirmat că studiul de fezabilitate al proiectului a fost prost. Rîmbu a replicat că studiul a fost aprobat chiar de deliberativul județean, deci nu avea cum să fie prost, și, având în vedere că este vorba despre o investiție sută la sută privată, conducerea spitalului nu are nici un rol în derularea contractului între investitor și constructor.
Managerul Spitalului de Urgență a subliniat că finanțarea investiției este asigurată, dar contractul inițial dintre firma de construcții și cea care face investiția a expirat, lucrările urmând a fi reluate după încheierea unui nou contract cu același constructor sau cu altul. „Sper să nu fiți piaza rea a acestui proiect. Un centru de radioterapie este o uzină, nu o stație de benzină. E mai greu s-o organizezi”, a mai spus Vasile Rîmbu, aluzie străvezie la domeniul de activitate al consilierului Dan Ioan Cușnir.
De la începerea construcției Centrului de Radioterapie, în toamna anului trecut, Cușnir a cerut public în mai multe rânduri informații despre evoluția lucrărilor, care au stagnat în primăvara acestui an, din cauza unor probleme de finanțare avute de investitor și a tensiunilor apărute pe acest fond, cu firma de construcții.
Firma SC RT Lotus Center Cluj-Napoca, care realizează investiția pe terenul concesionat de spital/Consiliul Județean Suceava, a achiziționat deja o parte din aparatură, iar construcția ar fi trebuit să fie finalizată până în mai 2018. Următorul termen avansat de investitor a fost începutul acestei toamne.
Prima etapă a proiectului înseamnă construcția imobilului și dotarea cu echipamente de radioterapie, valoarea investiției în această fază fiind de aproximativ 6 milioane de euro. În a doua etapă ar urma să fie achiziționate un alt echipament de radioterapie, un RMN și un PET/CT, în valoare de 6-8 milioane de euro.
Construcția, care are alocată o suprafață de 2.000 de mp, în curtea Spitalului Vechi, este proiectată a avea patru niveluri, din care două sub nivelul solului și două la suprafață.
Menționăm că în România, pentru pacienții care au nevoie de radioterapie perioada de așteptare este de aproximativ 3 luni.