Remedii sigure în intoxicații cu diverse produse



Remedii sigure în intoxicații cu diverse produse
Remedii sigure în intoxicații cu diverse produse

În caz de toxiinfecții alimentare
Aceste îmbolnăviri se produc în urma consumării unor produse infestate cu microorganisme, care conțin și toxine bacteriale.
Simptome: dureri abdominale, grețuri, vărsături, scaun deranjat, diaree, slăbiciune din ce în ce mai puternică (până la totala epuizare), tegumente palide, deshidratare.
Iată câteva remedii:
Tuberculii de untul-vacii (Orchis morio), numiți în farmacie Tuber salep, se opăresc cu apă clocotită (la 2 g tuberculi uscați se pun 200 ml apă). Se agită amestecul timp de 10-15 minute, scuturând borcanul în care se află.
Murcilagiul obținut se ține la rece două-trei zile. Se ia intern – câte o lingură înainte de masă și seara înainte de culcare (trei-patru ori pe zi).
Se iau 20-30 g cărbune activ de mesteacăn, bine mărunțit, cu apă (la o priză – 20-30 g cărbune și un pahar de apă); se poate prepara un amestec astfel: cărbune activ – două părți, tanin – o parte și magnezie arsă (oxid de magneziu calcinat) – o parte. La o priză se iau două linguri din acest amestec în 200 ml apă caldă.
Se va bea apă caldă, o cantitate de 1,5-2 litri. Aceasta are efect vomitativ și permite curățirea rapidă a stomacului de produsele infestate și toxinele aflate în el. Dacă s-a produs și diareea nu se vor da remedii care să strângă stomacul, ci, dimpotrivă, se vor face clisme cu apă caldă și bicarbonat de sodiu. Bolnavul va sta în cada cu apă caldă cât mai mult.
Se va lua suc proaspăt de merișor (Vaccinium vilis idaea) în amestec: la 100 ml suc de merișor – o lingură de miere (la o priză). Zilnic se vor lua câte trei doze – dimineața, la prânz și seara.
Se va bea de trei-patru ori pe zi câte 50-70 ml suc de trifoi roșu, preparat (la mixer) din partea ierboasă cu flori cu tot, dizolvat în 200 ml apă (sau infuzie de trifoi roșu, o lingură plantă uscată la o cană de apă clocotită). Se poate adăuga și o linguriță de miere.
În cazul toxiinfecțiilor cu pește se va bea o lingură de rachiu de anason dizolvat în 200 ml apă imediat ce s-a constatat infectarea.
Intoxicații cu metale grele
Accidental (sau chiar din apă, alimente etc. – la consumarea îndelungată a unor cantități repetate) pot avea loc intoxicații cu mercur, arsen, plumb, cupru.
Simptome: dureri abdominale, gust metalic în gură, vărsături, scaune dese, stare de slăbiciune, amețeli, dureri de cap.
Se va lua de trei ori pe zi, înainte de masă, câte o lingură de suc preparat din măcrișul iepurelui (din partea ierboasă a plantei amestecat cu miere).
ATENȚIE! Nu se recomandă celor cu calculi renali (oxalați) sau gută!
Se pregătește un amestec de plante: cinci părți floarea-soarelui (Helianthus annusus) și patru părți coada-calului (Equisetum arveuse). Se opăresc două linguri din acest amestec cu 80 ml apă în clocot, se mai fierb 30-60 secunde, se lasă o oră și se strecoară. Din preparat se iau câte 100 ml de patru ori pe zi.
Din amestecul preparat cu cinci părți frunze verzi de nuc și nuci verzi și șapte părți coada-calului, se iau două linguri, peste care se toarnă 1.200 ml apă în clocot, se mai fierbe 30-60 secunde, apoi se lasă o oră, după care se strecoară.
În intoxicațiile cronice cu mercur se vor lua de șapte ori pe zi câte 100 ml.
Pentru a evacua din stomac cât mai mult din otrava existentă, se dă celui intoxicat un amestec de lapte cald cu albuș de ou, bătut spumă.
În caz de intoxicații cu substanțe alcaline
În această categorie intră intoxicațiile cu clorură de var, amoniac, sodă caustică
Simptome: în cazul înghițirii acestor substanțe, se produc arsuri ale cavității bucale, esofagului, stomacului, însoțite de senzații de usturime și arsură foarte puternică, grețuri, vărsături cu sânge; bolnavul respiră greu, din cauza tumefierii zonei laringo-faringiene.
Se fac spălături gastrice și ale întregului tract afectat cu soluție apoasă de acid acetic sau citric (soluție foarte slabă de oțet sau sare de lămâie cu multă apă), pentru neutralizarea substanței alcaline.
Se beau câte 200 ml în 24 de ore de ulei de măsline sau floarea-soarelui.
În caz de intoxicații cu tutun sau cafea
Aceste intoxicații se produc în condițiile în care persoana în cauză fumează foarte mult (dar sunt și cazuri de intoxicații ale nefumătorilor, aflați într-o atmosferă suprasaturată de fum de tutun) sau bea foarte multă cafea.
Simptome: dureri de cap, amețeli, grețuri, vărsături, diaree, transpirație rece, micșorarea pupilelor, slăbirea văzului și auzului (în intoxicațiile tabacice); zgomot în urechi, amețeală, grețuri, palpitații (în cazul intoxicației cu cafea).
În astfel de intoxicații se va bea multă apă minerală sau lapte. Există și un alt remediu:
Se amestecă șapte linguri de mușețel (floare) cu un litru frișcă și se fierbe timp de 5 minute în clocot. Se lasă o oră să se tragă. Prima porție 300 ml se va lua imediat după preparare, restul, în doze de 200 ml de trei ori pe zi.
www.terapii-naturiste.evonet.ro