– Tătăneasa tratează afecțiunile pulmonare
Rădăcinile de tătăneasă sînt otrăvitoare dacă se folosesc intern în doze mari. În practica populară, rădăcinile de tătăneasă se folosesc în inflamările mucoasei bucale: 40 de grame de rădăcini se pun într-un litru de lapte fierbinte și se lasă la infuzat șase-șapte ore într-un loc călduros. Rădăcinile de tătăneasă nu se fierb pentru că se consideră că substanțele active din această plantă sînt distruse în acest fel. Infuzia de tătăneasă în lapte este recomandată și în cazul tuberculozei. Rădăcinile de tătăneasă sînt folosite în popor și ca mijloc astringent și purgativ, dar și ca mijloc de îndepărtare a țesuturilor moarte și de refacere a lor. Tătăneasa tratează rinichii, ajută în caz de diaree însoțită de sînge, în cazul hemoragiilor stomacale sau intestinale. Tătăneasa infuzată în lapte nu este foarte placută la gust pentru bolnav. De aceea, pentru șase-șapte zile, aceasta este înlocuită astfel: rădăcini uscate sau proaspete de tătăneasă se fac o pastă și se amestecă cu una-două părți de iod, din acest amestec se ia cîte o lingurița de trei ori pe zi. După șase-șapte zile vă puteți întoarce la tătăneasa cu lapte. Rădăcinile de tătăneasă proaspete sau amestecate cu lapte se folosesc în cazul afecțiunilor pulmonare sau în cazul tusei.
– Valeriana va scapă de durerile de cap
În medicina populara împotriva durerilor de cap se folosesc fructele de merișor. De asemenea, este recomandată infuzia din flori de boz negru – o lingură de flori se pune într-un pahar cu apă fierbinte, se lasă la infuzat 20 de minute, apoi se strecoară; se bea cîte un sfert de pahar cu puțină miere de trei-patru ori pe zi, cu 15 minute înainte de masa. Valeriana este folosită sub formă de infuzie sau decoct împotriva durerilor de cap; aceasta plantă își dovedește eficiența dacă este folosită mai mult timp. Pentru infuzie: o lingură de rădăcini tăiate mărunt se pun într-un pahar cu apă rece, se lasă la infuzat 6-8 ore, apoi se strecoară; se ia cîte o lingură de infuzie de trei ori pe zi. Decoctul se pregătește astfel: o lingură de rădăcini mărunțite se pun într-un pahar cu apă fierbinte, se fierb 15 minute în baie de aburi, se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară; se ia cîte o lingură de decoct de trei ori pe zi. Din infuzia de rădăcini de iarbă-mare se bea cîte un sfert de pahar de patru ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă (infuzia se pregătește astfel: o linguriță de rădăcini tăiate mărunt se pun într-un pahar cu apă rece, se lasă la infuzat 10 ore, apoi se strecoară). În cazul durerilor de cap, un mijloc foarte recomandat este decoctul de sunătoare: o lingură de plantă se pune într-un pahar cu apă fierbinte, se fierbe 15 minute, apoi se strecoară; se bea cîte un sfert de pahar de trei ori pe zi. Frunzele proaspete de varză albă puse pe frunte vă calmează durerile de cap. În cazul durerilor sistematice de cap, de mare ajutor vă este sucul de cartof proaspăt, în doze de un sfert de pahar. Sub formă de infuzie se folosesc și florile de trifoi (o lingură de flori se fierb într-un pahar cu apa fierbinte, se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se strecoară); se bea cîte un pahar de infuzie de trei ori pe zi. Frunzele de liliac calmează durerea dacă sînt aplicate pe frunte. În cazul durerilor puternice este recomandat sucul de coacăze negre – cîte un sfert de pahar de trei ori pe zi.
