REMEDII NATURISTE



REMEDII NATURISTE
REMEDII NATURISTE

– Sucul de ridiche neagră tratează afecțiunile ficatului
În cazul bolilor ficatului, un pahar de suc de ridiche neagră se amestecă cu o cantitate egală de miere și se ia câte o lingură de trei ori pe zi. În același scop, se dizolvă o linguriță de miere într-o jumătate de pahar de suc de mere; se bea câte o jumătate de pahar din acest amestec de două ori pe zi (dimineața și seara). O lingură de miere se dizolvă într-un pahar de apă călduță; se bea câte un pahar din acest amestec de trei ori pe zi, înainte de masă.
– Infuzie de măceșe pentru bolile de rinichi
În cazul bolilor de rinichi, se dizolvă 50-100 de grame de miere într-o cantitate egală de infuzie de măceșe; se bea în fiecare seară înainte de culcare. O lingură de măceșe uscate sau 100 de grame de măceșe proaspete se pun într-un vas emailat, se adaugă un pahar de apă fierbinte, se lasă la fiert 10-15 minute și apoi la infuzat 12-14 ore, după care se strecoară (măceșele se storc) și în decoctul obținut se dizolvă o lingură de miere; se bea câte o jumătate de pahar de decoct de două-trei ori pe zi. 20 de grame de frunze de merișor se pun într-un ceainic din porțelan cu un pahar de apă fierbinte; după ce s-a răcit se adaugă în infuzie o lingură de miere; se bea câte un pahar de infuzie de trei ori pe zi, înainte de masă. În cazul afecțiunilor splinei, se amestecă un pahar de suc de ridiche neagră cu o cantitate egală de miere și se ia câte o lingură de trei ori pe zi.
– Infuzie de salată verde împotriva hipertensiunii
În cazurile de hipertensiune arterială, în medicina populară se folosește infuzia din frunze de salată verde (o lingură de frunze tăiate mărunt se pun într-un pahar de apă fierbinte, se lasă la infuzat una-două ore, apoi se strecoară); se bea câte o jumătate de pahar de infuzie de două ori pe zi sau un pahar seara înainte de culcare. Sucul de sfeclă amestecat cu miere (în cantități egale) este recomandat în caz de hipertensiune: câte o lingură de patru-cinci ori pe zi. Dulceața și decoctul de coacăze negre sînt foarte indicate în cazurile de hipertensiune. Decoctul se pregătește în felul următor: două linguri de fructe uscate se pun într-un pahar de apă fierbinte, se fierb 10 minute la foc mic, se lasă la infuzat o oră, apoi se strecoară; se bea câte un sfert de pahar de decoct de patru ori pe zi. În caz de hipertensiune se folosește de asemenea următorul amestec de plante: fragi – două părți, frunze de sovârf – două părți, flori de tei – două parți, frunze de podbal – două părți, frunze de pătlagină – două părți, rădăcină de iarbă-dulce – o parte, frunze de mesteacăn – o parte, muguri de coada-calului – trei părți, semințe de mărar – trei părți, semințe de anason – trei părți, frunze de roiniță – trei părți, frunze de talpa-gâștei – trei părți, fructe de păducel – patru părți, măceșe – cinci părți, frunze de siminoc – cinci părți, frunze de rozmarin sălbatic – șase părți. O lingură din acest amestec se pune în două pahare și jumătate de apă fierbinte, se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se strecoară. Se beau câte 150 de mililitri de infuzie de trei ori pe zi, cu 10-15 minute înainte de masa.