Prin constipație se înțelege evacuarea întârziată și insuficientă a conținutului intestinal (scaune rare, odată la 2-4 zile, și în cantitate redusă). Constipația este produsă fie de scăderea tonicității musculaturii intestinale (constipație atonă), fie de contractarea acestei musculaturi (constipație spastică). Boala poate provoca dureri de cap, lipsă de poftă de mâncare, indispoziție, etc. În dietoterapia acestei boli sunt indicate:
Fructe uscate (deshidratate): prune, caise, stafide înmuiate 6-8 ore în apă, care se consumă împreună cu lichidul.
Fructe proaspete cu acțiune laxativă: prune, caise, cireșe dulci, coacăze roșii, căpșune, mure, mere, pere, piersici, vișine, măsline, portocale, smochine, struguri, etc. Aceste fructe trebuie consumate de 600-800g pe zi, divizate în 3 porții.
Dulceață și compot de smochine (au efecte excelent în constipație).
Alune sau nuci prăjite, mâncate după un compot de prune sau de mere.
Decoct din lăstari de Smochin (ar efect laxativ și diuretic)
Dulceața, marmelada și magiunul sunt, de asemenea, laxative.
În constipațiile cu complicații, fructele trebuie consumate sub formă de suc sau de compot.
Alte specii de fructe (caise, căpșuni, dude, mure) devin laxative sau ușor laxative numai la coacerea deplină, când taninul din ele dispare; în faza de pârgă, aceste fructe au destul de mult tanin și, deci, sunt constipante.