Primăvara este sezonul în care multe persoane acuză iritații la nivelul căilor respiratorii, strănută sau le curge nasul – semne ale alergiei, spun medicii. Potrivit statisticilor de specialitate, 25 la sută din populația Europei suferă de această afecțiune, iar în România, între 20 și 24 la sută din persoane au rinită alergică, informează Gândul.
Specialiștii în alergologie precizează că puful de la copaci, praful și polenul sunt doar câteva dintre cauzele apariției acestei afecțiuni des întâlnite în această perioadă a anului. Medicii adaugă că alergiile apar ca urmare a sensibilității organismului și sunt provocate de factori alergeni, manifestându-se prin inflamații locale sau sistemice, de intensitate și severitate variabile, informează site-ul news. yahoo.com.
Potrivit specialiștilor, alergiile pot fi combătute și cu ajutorul remediilor naturale.
O soluție la îndemână pentru îndepărtarea alergiilor este includerea în dietă a condimentelor precum piperul, hreanul, ceapa și usturoiul, susține dr. Mary Hardy, de la Centrul Medical Cedars Sinai din Los Angeles.
Specialistul este de părere că aceste condimente cresc rezistența organismului la factorii alergeni. Potrivit alergologului Clifford Bassett, persoanele alergice la polen nu ar trebui să mănânce pepene galben, banane, castraveți, semințe de floarea-soarelui, mușețel și suplimente vegetale ce conțin echinacea, deoarece acestea accentuează și mai mult simptomele alergiei, iar riscul șocului anafilactic este destul de crescut.
Acupunctura întărește rezistența organismului la factorii alergeni. Potrivit specialiștilor, terapia este îndreptată asupra sistemului imunitar, acolo unde începe reacția alergică. Potrivit unui studiu publicat în American Journal of Chinese Medicine, acupunctura a redus simptomele alergiei la toți voluntarii implicați în cercetare, fără a se înregistra efecte secundare. Acupunctura calmează zonele din sistemul imunitar care sunt suprastimulate prin expunere la mai mulți factori iritanți.
Vitamina C este importantă într-o alimentație sănătoasă, iar persoanele susceptibile la alergii au o dietă săracă în vitamina C. Această vitamină are un efect puternic antioxidant asupra organismului, care are o acțiune puternică antihistaminică și înlătură substanțele străine din organism printr-un proces de detoxifiere. Doza zilnică, în rândul persoanelor alergice, poate fi ridicată până la 1. 500 mg de vitamina C, luată de 3 ori pe zi sau chiar mai mult.
Ceaiurile de cimbru și eucalipt ajută la ușurarea congestiei, simptom des întâlnit în rândul alergiilor. Specialiștii în alergologie recomandă să puneți câteva frunze de cimbru și eucalipt într-o ceașcă de apă fierbinte. După ce se răcește, amestecul obținut se va aplica pe piele cu ajutorul unui disc demachiant, iar după 30 de minute se recomandă îndepărtarea acestuia cu ajutorul apei călduțe.